Саме час щоб накивати п'ятами за кордон😏💖🖤😊❤️

Реально, враховуючи цей закон:

Serguij доброго дня!

Немає «правильного» чи «неправильного» рішення. Є твої особисті цінності та пріоритети. Хтось залишиться, щоб будувати своє майбутнє тут. Хтось виїде, щоб спробувати інше життя і здобути досвід.

Головне — щоб твій вибір був усвідомленим і виходив із внутрішньої сили, а не з паніки чи тиску ззовні.

Коли з’являється закон чи нове правило, природно думати: «Може, саме час скористатися шансом». Але перш ніж приймати рішення, важливо чесно відповісти собі на кілька запитань:

• Я чого більше прагну зараз — втекти від труднощів чи знайти нові можливості?

• Чи готовий(а) я до викликів за кордоном: адаптації, іншої мови, культури, віддаленості від рідних?

• Які мої довгострокові цілі, і чи допоможе мені цей крок до них наблизитися?

1 „Gefällt mir“

Serguij

Тут не про “накивати пʼятами”, а про мету, скорше, як правильно тут пише наш експерт Роман.

Твій вибір має бути усвідомленим, зваженим і таким, що враховує твої ресурси та можливості.

У такому віці починати нове життя — це взагалі дуже круто. Якщо ти розглядаєш варіант не просто «пересидіти війну» у безпечному місці, а дійсно будувати своє життя і залишитися в цій країні, то це чудовий час для цього.

У тебе буде можливість отримати освіту в новій країні, а в майбутньому — вища зарплата та більше можливостей для розвитку. Тому я дуже раджу серйозно і відповідально обміркувати, як саме ти хочеш будувати своє життя в іншій країні, і прийняти рішення усвідомлено.

Я сама біженка, і можу поділитися тим, що знаю і що мені допомогло.

По-перше, готовий ти вчити мову нової країни? Це дуже важливо. Без знання мови буде складно спілкуватися, оформляти документи, шукати роботу. Звісно, є ChatGPT, Google Translate та інші інструменти, але їх мало — тобі доведеться вчити мову. Щоб досягти рівня А1-А2, з яким легально можна працювати, знадобиться рік, а додатковий рік піде на покращення рівня. Якщо навчання буде повільним, цей термін може збільшитися.

По-друге, подумай про стартові умови. Якщо у тебе є стабільне місце за кордоном, де живуть родичі або друзі, буде легше адаптуватися. Вони допоможуть з оформленням документів, медичної страховки, пошуком роботи та соціальної допомоги.

По-третє, фінансове питання. Без стартового капіталу не варто розглядати дорогі країни на кшталт Канади чи США — доведеться відразу шукати роботу, щоб мати хоча б їжу. Так, є фудбанки, але цього недостатньо, особливо якщо є додаткові витрати.

По-четверте, ким ти можеш працювати? Якщо зараз ти не можеш або не хочеш працювати, обирай країни з хорошою соціальною підтримкою, наприклад, Німеччину або Бельгію. Там виплачують допомогу, оплачують курси мови і дають час, щоб прийти в себе, впоратися зі стресом та організувати подальший шлях.