Робота з інвалідністю в німечині

Добрий день. Потрібна порада про працевлаштування. Я маю інвалідність і через це дуже переживаю, чи взагалі реально знайти нормальну роботу в Європі, а не тільки випадкові підробітки або фізичну працю.

Підкажіть, будь ласка, чи варто одразу говорити про інвалідність у резюме та на співбесіді? І де взагалі шукати вакансії для людей з інвалідністю — чи є якісь спеціальні програми, організації або платформи, які реально допомагають із працевлаштуванням?

Також дуже боюся, що через інвалідність роботодавці будуть відмовляти, навіть якщо я можу нормально працювати

1 Like

Вітаю! Зараз підключаю нашого експерта з працевлаштування, а тим часом рекомендую Вам подивитись статті на нашому сайті www.enableme.com.ua - там багато корисної інформації як раз на цю тему

Ось тут про те, як шукати роботу

Ось тут багато важливих потрібних контактів

@Viktoria_HR подивіться будь ласка на цей запит

Добридень!

кажу чесно: інвалідність у Європі не означає автоматично відмову. Навпаки, у багатьох країнах ЄС зараз активно розвивають програми інклюзивного працевлаштування, а роботодавці юридично зобов’язані створювати адаптовані умови роботи для людей з інвалідністю.

Але тут важливо правильно будувати стратегію.

Я не раджу одразу писати про інвалідність в резюме, якщо це не критично для самої роботи. Спочатку роботодавець має побачити вас як спеціаліста. А вже потім, якщо потрібні адаптації або особливі умови, це можна спокійно обговорювати на співбесіді.

Водночас якщо інвалідність впливає на формат роботи — наприклад, потрібна робота не в офісі, часткова зайнятість, спеціальне обладнання або є медичні обмеження — тоді приховувати це теж не варто, бо в ЄС існує законодавчий захист від дискримінації за інвалідністю.

Щодо пошуку роботи — дуже раджу дивитися не тільки звичайні сайти вакансій, а й:

• програми Supported Employment

• організації для людей з інвалідністю

• NGO

• служби інтеграції

• спеціальні програми при Jobcenter або службах зайнятості.

У Європі є цілий напрямок supported employment — це система, де людині допомагають із пошуком роботи, адаптацією, резюме, співбесідами та підтримкою вже після працевлаштування.

І ще дуже важлива річ: багато людей з інвалідністю зараз працюють саме у:

• роботі на дому

• підтримці клієнтів

• адміністративній роботі

• перекладах

• модерації

• онлайн-підтримці

• NGO

• digital-сфері.

Тому не варто одразу думати, що вам доступна тільки фізична праця.

І головне — в Європі роботодавці значно звичніше ставляться до теми ментального здоровʼя, хронічних хвороб та фізичних особливостей, ніж у пострадянських країнах. Так, дискримінація все ще існує, але можливостей для нормальної інтеграції зараз теж набагато більше, ніж багато хто думає.

Дуже вам дякую за допомогу з працевлаштуванням. Я вже багато куди звертався, але чесно ніде не отримував стільки нормальної допомоги і ще й так швидко.

І що для мене взагалі було шоком — у вас це безкоштовно. Бо зазвичай за такі консультації треба платити, а тут реально допомагають людям і по-людськи все пояснюють.

Після ваших порад у мене хоч з’явилось розуміння що робити далі

2 Likes

Щиро дякую вам за відгук. Якщо розкажете більше про себе і про роботу, яку шукаєте, я зможу допомогти більше

1 Like