InnaAvstria
я дуже розумію ваc! Пошук роботи - це завжди виклик, а якщо це все ще й в новій країні та поєднується з вихованням дитини з особливими потребами, то ресурсів стає удвічі менше.
Перше, на що хочу звернути увагу: рівень B1 у німецькій — це вже непоганий старт, але для більшості вакансій в Австрії вимагають B2. Це не означає, що ви «не готові» працювати, але справді може обмежувати вибір. Раджу паралельно з пошуком підсилювати мову — наприклад, через AMS (Arbeitsmarktservice) можна отримати безкоштовні мовні курси, інколи навіть спеціалізовані під певні професії.
Друге — саме AMS має програми підтримки для батьків дітей з інвалідністю та для людей, які з різних причин мають складності з виходом на ринок праці. Раджу звернутися до джобкоуча у вашому місцевому відділенні, вони можуть запропонувати стажування, курси перекваліфікації або часткову зайнятість.
Третє — є соціальні організації, які допомагають мамам у схожих ситуаціях:
-
Caritas Österreich, Diakonie, Volkshilfe — там є проєкти для батьків дітей з особливими потребами;
-
Integration Wien чи подібні ініціативи у вашій федеральній землі.
Також варто розглянути онлайн-роботу — переклади, адміністрування сторінок, дистанційна підтримка клієнтів, бо такі формати більш гнучкі й дозволяють поєднувати роботу з доглядом за дитиною.
І, мабуть, найважливіше — ви не самі. Дуже часто в Австрії при громадах є групи підтримки для батьків дітей з аутизмом, там діляться не лише порадами щодо розвитку дітей, а й інформацією про вакансії, роботодавців, які відкриті до співпраці.
Тому моя рекомендація:
-
Паралельно підтягувати німецьку (B2 — значно розширить можливості).
-
Обов’язково звернутися в AMS і дізнатись про спецпрограми для батьків/мігрантів.
-
Розглянути дистанційні формати, де вимога до мови нижча.
-
Шукати спільноти батьків дітей з інвалідністю в Австрії — там часто є «сарафанне радіо» про хороших роботодавців.
Якщо хочете, я можу порадити конкретні ресурси та сайти для пошуку роботи в Австрії, які найбільш дружні до україномовних