Ремонт орендованого житла

Вітаю. Підкажіть будь ласка, хто повинен платити за дрібний поточний ремонт орендованого житла в Німеччині. У нас зламалася душова кабіна в орендованій квартирі. Якщо б в Україні, то я знаю, що вартість такого ремонту платить орендодавець (ну це ж природний знос майна), однак, які правила діють в Німеччині? Чи можу я звернутися до орендодавця і вимагати ремонту за його кошти?

1 Like

Вітаю! звертнутися точно можете, а ось вимагати навряд чи правильна тактика)

Взагалі, робиться фото відео поломки і пишеться орендодавцю. Вони викликають майстра (він має бути ліцензований, а не просто сусід), а той вже доповідає з чиєї провини поломка і хто оплачує ремонт. Це якщо з досвіду. Хочете долучимо експерта до вашого питання lio14?

Вітаю. В Німеччині правила дещо відрізняються від українських, але логіка подібна.

Загальне правило: орендодавець (Vermieter) зобов’язаний утримувати житло в належному стані, тобто всі поломки, що стосуються “природного зносу” або технічних несправностей (наприклад, душ, кран, опалення, електрика), зазвичай ремонтуються за його рахунок.

Виняток – дрібний ремонт (Kleinreparaturen). У більшості німецьких договорів оренди є пункт про Kleinreparaturklausel (умова про дрібні ремонти). Вона дозволяє перекласти на орендаря невеликі витрати, але тільки якщо у договорі чітко прописана така умова, вартість окремого ремонту не перевищує 100 євро (іноді до 120 €), сума таких дрібних ремонтів на рік не перевищує близько 6–8% річної холодної оренди (або ~200–300 €).

Якщо хоча б одна з умов не виконується, орендодавець повинен покривати витрати повністю.

Якщо у вашому випадку йдеться про серйозну поломку (наприклад, тріснуло скло, вийшла з ладу система зливу чи дверцята зламалися настільки, що неможливо користуватися) — це не дрібний ремонт, і платить орендодавець.

Якщо ж треба щось зовсім дрібне (наприклад, замінити ручку, прокладку, шланг), і це коштує менше 100 €, тоді, якщо у вашому договорі є пункт про Kleinreparaturen, це може бути вашим обов’язком.

Перевірте ваш договір оренди (Mietvertrag) — чи є там пункт про Kleinreparaturen. Повідомте орендодавця про поломку письмово (краще електронною поштою чи в месенджері, щоб був доказ).

Вимагайте ремонту за його рахунок. Якщо він посилається на Kleinreparaturen, уточніть вартість і подивіться, чи взагалі підпадає ця поломка під “дрібний ремонт”.