прошу допомогти з порадою

Продолжая обсуждение из темы Питання щодо інвалідності та соціальних питань - відповідає експерт:

доброго дня. підкажіть є питання, будь ласка. така ситуація. маю дитину з інвалідністю( висновок органічне ураження мозку).в кінці 04.2026 року закінчиться 2 річний висновок мсек. в висновку пишеться що пройти знов комісію у 03.2026р. наш лікар псіхіатр яка робить в міськрдіспансері, я до неї звернувся, виписала направлення електронне до міської лікарні на обстеження.я з ним в кінці 11.2025р звернувся туди. мені на всі мої прохання записали на кінець 04.2026р. таким чином я з дитиною почну ходити на обстеження коли буде за кілька днів кінець її інвалідності, потім два тижня чекати папір, потім лікар і мсек, чекати папір, потім пенсійний, чекати. це як мінімум місяц. за цей проміжок дитина втратить виплати і якщо чесно в мене не буде вже відстрочки, жінка сама не витягне з двома дітьми. шо робити? я наперед з’явився але така ситуація.є якесь правило чи норми по яким є час прийняти мене з дитиною, як це оформити шоб не обманули по срокам? писати скарги? не знаю шо робити. може можна пройти стаціонарне обстеження десь ще?

2 „Gefällt mir“

Вітаю вас у спільноті! Дякую за запитання - вже підключаємо експертів для його вирішення
@Настя

Добрий день!
Так, ви можете пройти стаціонарне обстеження фактично будь-де і поки що це виглядає найбільш вигідним варіантом. Направлення не має бути привʼязаним до конкретного закладу, по ідеї ви можете пройти його в будь-якому закладі в Україні, де є необхідні лікарі й можливості діагностики, а також з яким у держави підписаний договір. Зверніться до вашої лікарки, попросіть, щоб порадила, який заклад обрати, або промоніторте самі й „продзвоніть“ їх, дізнайтеся, де є можливість пройти обстеження раніше.

Перед тим можете ще раз звернутися до тієї лікарні, в якій обстеження лише на кінець квітня - напишіть офіційну заяву на ім’я головного лікаря лікарні, де вкажіть, що маєте направлення є, що вас записали на дату після рекомендованого строку (або впритик до нього), що це може призвести до втрати виплат і попросіть перенести обстеження раніше або надати письмове пояснення, чому це неможливо з боку лікарні. Подайте у двох екземплярах, простежте, щоб поставили вхідний номер.
По-перше, такий хід може вплинути на переогляд їхніх можливостей і пропозиції ранішого терміну. По-друге, про всяк випадок ви матимете документ, що затримка переогляду відбувається не з вашої вини.

Також ви можете звернутися до Пенсійного фонду й ТЦК, щоб дізнатися, як діяти у випадку, якщо таки не встигнете пройти обстеження вчасно. Джерела вказують на те, що виплати не мають припинити, але минулого року відбулися певні зміни у звʼязку з реформою МСЕК - можливо, зараз діють інші правила. Таким чином ви заздалегідь зможете підготуватися - додаткові документи-довідки зібрати й т.п.

Якщо хочете почуватися впевненіше, може звернутися по юридичну консультацію.
Діє державна програма Безоплатної правничої допомоги: https://legalaid.gov.ua/
Або\та можете звернутися до наших партнерів — безкоштовні юридичні онлайн-консультації на сайті Pravovsim: https://pravovsim.org/

Будь ласка, напишіть нам, як просуватиметься ваша справа, яке рішення знайдете. Бажаю вам удачі!