Прийняття свого тіла

Привіт👋

Останнім часом в мене почали виникати деякі цікаві думки і спостереження якими б я хотів поділитися з усіма охочими їх слухати🥲

Ну і зрештою можливо навіть підняти важливу хоч і дещо призабуту в час війни тему. Хоча може то я просто живу в якійсь закритій бульбашці і мені здається що ніхто про це не говорить😅 В будь якому випадку я хочу зачепити її.

Почну напевно з того що сам я досі доволі далеко від того щоб прийняти своє тіло, не кажучи вже щоб полюбити чи побачити в ньому якусь приховану сексуальність. Загально низька самооцінка значно ускладнює цей процес. Зрештою я завжди думав що ж означає це прийняття тіла. Намагався пояснити власними словами хоча б для самого себе. В контексті сприйняття моєї тілесної оболонки: як я бачу її? чи вважаю її достатньою для себе?

І скажу чесно.. ні. Я ненавиджу своє тіло, воно огидне, недієздатне, просто маса тілесної матерії з присобаченою головою, руками і ногами. Але не думайте що я просто виливаю на себе бруд і називаю це роздумами. Просто іноді я і сам не можу до кінця зрозуміти свій спосіб мислення🥴

Одним словом я досі не приймаю свого тіла. Чому так відбувається? Чому завжди дивлячись на інших людей в рекламі, медіа, реальному житті у мене завжди виникає думка що я неповноцінний? Не такий як всі, а саме неповноцінний, саме ця смислова конструкція, яка настільки здавалося б знецінює людину, робить її непотрібною. І що найгірше непотрібною самій собі. Чому в моїй голові завжди є судження людини по зовнішньому вигляду, градації хто більш бридкий і некрасивий, а хто менше? І де я себе ставлю опираючись на цю градацію? Це все ті питання які я ніколи не наважувався викласти на папір.

Чи обговорював я це зі своїм психологом? Так само легко як потім і забував. Очевидно я ніколи раніше не зважав на припущення що значна частина проблем з моєю самооцінкою бере свої початки звідси.

Моє захворювання протікає таким чином, що з часом мої м’язи втрачають свій тонус, гірше скорочуються через що моє тіло зазнає помітних візуальних змін. Почну з того що мої руки хоч і виросли в довжину, чисто структурно залишились на рівні дванадцятирічного худорлявого підлітка. Ноги напроти зберегли певну тенденцію до росту, хоч я підозрюю виною цьому частково зайвий жир, який нема як виводити. Хребет через втрату тонусу м’язів спини і шиї став просідати. Чесно кажучи я не дуже оперую медичними термінами, але можна сказати що спина моя тепер скоріше нагадує дуже непривабливу дугу. І з кожним роком мені деталі тяжче сидіти рівно, а поперек і тазова секція дає про себе знати коли я задовго сиджу в одному положенні. Однак мені дещо пощастило, адже в порівнянні з деякими подібними генетичними захворюваннями мій стан не погіршується настільки різко і агресивно.

Та навіть цього достатньо щоб почати порівнювати себе, в тому числі і з іншими людьми з інвалідністю в яких може бути легша форма інвалідності ніж в мене. Звідси і градація. Адже якщо я не можу прийняти фізичних змін чи вад власного тіла, як я можу прийняти це у інших людей. І тут я знову повертаюсь до питання про те як прийняти своє тіло, особливо коли в тебе тяжка форма інвалідності. Як прийняти себе якщо я не те що оголеним не можу себе бачити, я навіть в дзеркало дивлюсь з огидою? І як прийняти інших?

Знаю, цей пост не те щоб нічого не підняв, він і поверхні не зішкріб, та все ж можливо в когось є власні думки на цей рахунок. Чи може людина навіть з тяжкими фізичними вадами, які роблять її огидною в очах суспільства відчувати себе красивою чи навіть жаданою? Що може змінити власне ставлення до свого тіла? Хотілося б більше обговорити цю тему.

2 „Gefällt mir“

Ви дуже відверто і глибоко описали те, що відчуваєте. Це вже важливий крок – дати словам те, що довгий час залишалося лише в голові. Ви молодець!

Я хочу відповісти як психолог і поставити кілька запитань, щоб запустити внутрішній діалог:

• Ви пишете, що бачите своє тіло «огидним» і «неповноцінним». А чи були моменти, коли воно робило для вас щось хороше? Може, давало відчуття сили, задоволення, руху, тепла? Чи можете пригадати хоча б дрібницю, за яку можна було б подякувати своєму тілу?

• Дуже часто наші уявлення про красу й прийнятність формуються під тиском реклами, соцмереж і стандартів. Якби ви жили в суспільстві, де немає цих «еталонів», як би ви описали своє тіло?

• Ви ставите важливе питання: «чи може людина навіть із тяжкими фізичними вадами відчувати себе красивою чи бажаною?» – так, може. Але це відбувається тоді, коли краса перестає зводитися лише до візуального. Це про відчуття власної цінності, харизми, тепла, яке ви даєте іншим. Чи було у вас таке, що хтось бачив у вас привабливість, навіть коли ви самі цього не помічали?

Маленька вправа: спробуйте кожного дня писати хоча б одну річ, яку ваше тіло вам дало сьогодні (навіть «дихало», «дало можливість обійняти людину», «дало відчути смак кави»). Це допомагає поступово змінювати кут зору.

І ще питання для роздумів Вам:
— А якщо ви подивитесь на своє тіло очима людини, яка вас любить — що воно для неї означає?
— Чи можливо, що ваші руки, спина чи інші частини тіла для когось не «недосконалість», а щось дуже рідне й живе?

це все досить легко вирішується хоча би через психологічні практики. Так можна поміняти власні установки. А чи подобається тіло іншим - це не ваші проблеми! Бо у кожного свій смак і вподобання.
А що ви VovchykSteve могли би зробити просто зараз, щоби почати пишатися своїм тілом?

2 „Gefällt mir“

VovchykSteve

Також не люблю своє тіло. Фізичної інвалідності не маю, але є всякі «недосконалості» типу зайвої ваги.

Вот не люблю я своє тіло - і все тут. Хочеться інше тіло або ж покращити, «перекроїти», відрізати щось або зробити пластику. Коли починаю говорити, які саме «недоліки» бачу, розумію: ці слова я чула від когось у родині. У дитинстві я в це повірила — і виросла з цими «несовершенствами» в голові.

Часто так буквах, що людина просто не дивиться на себе своїми очима. Тут важлива самооцінка — «само» + «оцінка». Це означає: оцінити себе самостійно, уже в дорослому віці.

Я збираюся це зробити щодо свого тіла: спокійно перевірити факти — чи справді в мене криві ноги, чи справді спина «як у борця», чи це залишки чужих фраз з дитинства. Можливо, пора переосмислити ті установки і змінити їх.

Якщо коротко — зробити дорослу, чесну оцінку замість автоматичних ярликів.

А в тебе є щось подібне, Вовчику?

Привіт! По-перше, хочу сказати, що дуже рада, що ти залишився з нами :heart:
По-друге, хочу у відповідь на твою відвертість розповісти свою. Я не маю інвалідності, але я все життя не люблю своє тіло. Коли розповідаю про це відверто своєму оточенню, воно сильно дивується. Коли я дивлюсь на свої старі фото, також дивуюсь: в ідеальній формі чи із зайвою вагою, з різним кольором волосся і у різному одязі в мене завжди є до себе претензіїї. Звідси - і до інших. Тож погоджуюся з усіма коментарями і резюмую від себе - справа не в тілі, а в голові) Усім нам треба вчитися приймати себе, бо ми всі заслуговуємо на любов - себе до себе для початку.

1 „Gefällt mir“