Порада щодо переїзду з Норвегії до Канади

Вітаю! Мене звуть Валерія, я з України, зараз в Норвегії, маю інвалідність 3 гр. У мене є робоча канадська віза, яка дійсна до 2026 року. Хочу уточнити кілька питань!

Чи виплачують у Канаді ще допомогу для переселенців (раніше йшлося про 3 тисячі доларів)?

Чи є житло безкоштовне, і як довго можна ним користуватися?

Які програми або пільги існують для українців з інвалідністю?

Чи є в Канаді волонтери або організації, які допомагають біженцям з інвалідністю інтегруватися?

Буду дуже вдячна за відповіді, поради або досвід тих, хто вже проходив цей шлях.

З повагою,
Валерія

2 „Gefällt mir“

вітаю Валерія! хвилиночку, підключаємо нашого експерта @Dmitri

2 „Gefällt mir“

вітаю. Багато залежить від вашого статусу (тип візи, провінція, чи “temporary resident”, чи постійне проживання тощо).

Набір нових заявок за програмою CUAET, за якою можливо було отримати 3 тисячі доларів, вже завершився.

Щодо безкоштовного житла, то дають його рідко й зазвичай тимчасово через волонтерські або місцеві організації після прибуття. Це не державна постійна програма, що гарантує повне безкоштовне житло надовго. Втім, є організації, які допомагають з тимчасовим житлом або напівбезкоштовним, або з дуже низькою орендою, іноді “sharing” (спільне користування домом). Наприклад, організація Refugee Housing Canada допомагає в таких питаннях.

Як довго можна користуватися таким житлом — залежить від домовленості з організацією чи власником. Це може бути від кількох тижнів до кількох місяців, поки знайдете постійне житло.

Щодо виплат і пільг для осіб з інвалідністю. Canada Disability Benefit (CDB): нова федеральна програма, яка дає до CAD 200 на місяць (тобто до 2 400 CAD на рік) особам з інвалідністю, віком від 18 до 64 років, з низьким доходом. Але є ряд умов, про які можна дізнатися тут.

Щодо волонтерської допомоги, то варто знати конкретну провінцію, де ви плануєте проживати. Від цього залежить наявність такої допомоги. Кожна провінція має свої програми, відмінні правила по житлу, соціальній допомозі, охороні здоров’я, підтримці людей з інвалідністю. Наприклад, Британська Колумбія, Онтаріо, Альберта, Квебек — всі різні.

3 „Gefällt mir“

у мене саме word Visa 2026

Ми хочемо в Торонто

дякую Альона! Ви так ввічливо і доброзичливо пишете. І дуже оперативно відповідаєте