Доброго вечора.
Маю запитання щодо оформлення інвалідності. В Україні мала інвалідність, яку потрібно було підтвердити на МСЕК, але я цього не зробила, бо зараз перебуваю в Польщі.
Тепер хочу спробувати оформити групу інвалідності тут, у Польщі. Однак не знаю, куди саме потрібно звертатися — до якого лікаря, щоб отримати відповідну довідку.
На обліку у сімейного лікаря не стою.
Буду дуже вдячна, якщо зможете допомогти розібратися з цим питанням.
Вітаю. У Польщі оформлення інвалідності (orzeczenie o niepełnosprawności) відбувається зовсім інакше, ніж в Україні — там не МСЕК, а Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (повятова комісія у справах встановлення інвалідності).
Спершу вам потрібно знайти: Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności (PZON) у тому повіті (районі), де ви зараз живете. Їхні відділення є практично в кожному місті.
Вам знадобиться перелік документів:
-
Заяву (wniosek) — бланк дадуть у самому центрі або можна завантажити з їхнього сайту.
-
Медичні документи (довідки, історія хвороби, виписки, обстеження, результати МРТ, аудіограми тощо).
-
Документ, що посвідчує особу (паспорт або PESEL).
-
Якщо маєте українські документи про інвалідність або діагноз — візьміть їх, бажано з перекладом польською.
У Польщі можна звернутися самостійно, навіть без направлення лікаря. Але медичні документи мають підтверджувати ваш стан.
Якщо їх немає або вони старі, тоді можете записатися до lekarz rodzinny (сімейного лікаря) — навіть без постійної прописки, якщо маєте PESEL UKR. Або піти до спеціаліста за профілем хвороби. Лікар тоді може видати zaświadczenie lekarskie — коротку довідку про стан здоров’я для комісії.
Після подання заяви комісія призначає дату розгляду — зазвичай через 1–2 місяці. Вас можуть запросити на особистий огляд або прийняти рішення лише за документами. Потім видають orzeczenie o niepełnosprawności (для осіб до 16 років) або orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (для дорослих).
Також ознайомтеся будь ласка з цим нашим матеріалом, думаю стане в нагоді:
А як дізнатися чи надає спеціаліст такі довідки, чи вони всі повинні надавати?
Взагалі то всі. Державні так точно, та й приватні також. Але просто перед візитом до конкретного спеціаліста краще уточніть. Формально існує навіть спеціальний бланк — „Zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia” для комісії, його можна завантажити з сайту повятової комісії (PZON) або попросити в реєстратурі перед прийомом у лікаря.