доброго вечора, Анастасія! Дуже рада, що знайшла цю групу. Я з Києва, в мене внук з РАС ( затримка мовного розвитку) , СДВГ, гиперактивність, повністю говорящий , 7-м років, але без комунікацї, інтелектуально дуже розумний!
\nПобачила вашу переписку з Олександром осінню 2023 року, де ви допомогли і дали список польських початкових шкіл для таких діток. Я повністю займаюсь розвитком і побутом свого внука ( в мене дочка волонтер , часто їздить по справах до фронту, та ще й підробляє, тому не має часу).
\nхотіла б , переїхати з внуком до Польщі, задля вступу і навчання в одній зі спецшкол, для таких діток , якраз в цьому році плануємо йти в перший клас!
\nБудь-ласка, допоможіть , поясніть чи тільки на польській треба писати до шкіл, з чого почати , якщо на польській, то де знайти допомоги , бо не знаю ні польського ні англійської мови !
\nВзагалі , підкажіть , як цей процесс правильно провести, якраз є час до червня , до зарахування!
Дякую !
Добрий день, @Lina7Repenko !
Якщо Ви плануєте віддати онука до платного навчального закладу, то Вам варто визначитися із бажаними закладами, відвідати їхні сайти, детально вивчити інформацію та написати листи на вказані на сайтах електронні адреси, щоб уточнити всі деталі і узгодити прийом онука до конкретного закладу. Можливо, набір вже закінчився, але є шанс, що в приватній школі легше створити додаткове місце.
Якщо ж Ви плануєте скористатись можливістю безкоштовного навчання в Польщі для українських дітей-шукачів прихистку, то все набагато складніше. Тому що рекрутингова кампанія в польських школах закінчилася в березні. Це не означає, що потім до школи неможливо потрапити, але з великою вірогідністю школи з високим рейтингом або спеціалізовані заклади (про які мова в конкретно Вашому випадку) вже не матимуть вільних місць, вас можуть поставити в резерв, але гарантій, що таки візьмуть, нема. І треба розуміти, що до спеціалізовних шкіл навіть серед поляків є черга.
Крім того, щоб подати документи, потрібно мати PESEL ukr - документ, який фактично засвідчує Ваше право на перебування в Польщі й право онука на безкоштовне навчання.
Але складно не означає неможливо. Тому раджу Вам зв’язатися із закладами, так, бажано, польською, а також, наприклад, поговорити з Олександром чи іншими батьками дітей з РАС, діти котрих навчаються у Польщі. І точно - зробити це треба якомога швидше.