Привіт! Хочу поділитись лайфхаком з власного досвіду. У мене інколи трапляються панічні атаки. І для мене це завжди дуже важкий досвід. Часто кажуть, що панічна атака триває від 5 до 30 хвилин, але з мого досвіду вона може тягнутися і годину, і дві. Особливо якщо сильно лякаєшся свого стану або починаєш ще більше себе накручувати.
У мене є багато методик, про які розповідали психологи та психотерапевти, і я намагаюся ними користуватися. Але коли тебе накриває, дуже складно думати, згадувати, що саме потрібно робити, як правильно дихати, як переключитися і взагалі зберігати концентрацію.
І тут для мене несподіваним відкриттям став ChatGPT. Я просто відкрила застосунок, увімкнула голосовий режим і сказала: «У мене панічна атака, допоможи». Чесно, я не очікувала такого результату.
Він дуже спокійно і грамотно почав вести мене через цей стан. Пропонував практики заземлення, дихальні вправи, ставив уточнюючі запитання про самопочуття, переключав увагу, іноді навіть жартував і просто був поруч. У результаті вся атака тривала приблизно до 10 хвилин.
Звичайно, це не замінює психолога чи лікаря. Але як свого роду помічник, який буквально „за руку“ проводить через важкий стан, це для мене спрацювало дуже добре.
Я просто знаю по собі, що отримати професійну допомогу в момент панічної атаки майже нереально. Не буває так, що психолог постійно онлайн і може миттєво відповісти. Зазвичай потрібно записуватися за тиждень чи місяць наперед. І найчастіше людина проживає цей стан сама, у кращому випадку — з підтримкою близьких.
І ще на всяк випадок поділюся двома простими практиками, які мені теж допомагають.
Перше — заземлення. Подивіться навколо і назвіть 5 предметів, які ви бачите, потім 4 звуки, які чуєте, 3 речі, яких можете торкнутися, 2 запахи і 1 смак або відчуття у тілі. Це допомагає повернути увагу з тривоги назад у реальність.
Друге — дихання, де видих довший за вдих. Наприклад: вдих на 4 рахунки, а видих на 6. І так кілька хвилин. Це допомагає нервовій системі поступово отримати сигнал, що небезпека минула.
Ще одна річ, яка мені допомагає під час панічної атаки — холод і вода. Можна повільно пити воду маленькими ковтками, взяти в руки щось дуже холодне — пляшку з холодильника, пакет із заморозки або холодний металевий предмет. Або просто опустити руки під холодну воду. Це допомагає переключити увагу, трохи „повернути“ тіло в теперішній момент і дати нервовій системі сигнал, що зараз ви в безпеці.
Можливо, комусь це теж допоможе ![]()