Вітаю, в липні 2025року видалили нирку(рак), на пенсії але продовжую працювати. Відразу після операції інвалідність не оформила, як в 2026 році оформити інвалідність? Потребую лікування з приводу варикозу та операцію. В матеріальній допомозі мені відмовляють, оскільки я працюю, а працюю бо не вистачає пенсії на все.
вітаю вас в спільноті, пані Євдокія!
Ви важливе питання піднімаєте, дякую! Вже підключаю експертів
Добрий день!
Оформлення інвалідності у будь-якому разі починається зі звернення до вашого лікаря - сімейного або профільного. Лікар допоможе зібрати необхідний пакет медичних документів - результати обстеження та лікування, можливо, призначить додаткові в разі потреби і потім всі результати зафіксує це в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).
Також лікар сформує електронне направлення на оцінювання повсякденного функціонування - справу розглядати експертна команда (ЕКОПФО) протягом 30 днів. Оцінювання може бути очним, дистанційним або виїзним (для лежачих).
На підставі наданих медичних документів експертна команда прийме рішення, а повідомлення про встановлення групи інвалідності, термін, на який вона встановлена, та індивідуальну програму реабілітації направлять електроннним листом на вказаний вами e-mail та/або в „Дія“.
Дані про інвалідність автоматично надходять до Пенсійного фонду та органів соціального захисту для нарахування виплат, тому окремо носити паперові довідки не обов’язково, але рекомендується мати при собі базовий пакет: паспорт, ІПН, медичні виписки.
Детальніше щодо змін у виплатах пенсій у 2026 році можна ознайомитись у статті на нашому сайті: Пенсії у 2026 році в Україні: нові розміри та надбавки
Якщо у вас є уточнюючі питання, будь ласка, ставте їх у коментарях.
Шановна Євдокіє
Після нефректомії з приводу онкології питання інвалідності вирішується не автоматично, а на підставі медичних показників і ступеня втрати працездатності. У 2026 році вам потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або онколога, щоб ініціювати направлення на оцінювання повсякденного функціонування. Зараз в Україні замість старої системи МСЕК діє нова модель експертного оцінювання, і рішення приймається на основі медичної документації, результатів лікування, ускладнень та впливу стану здоров’я на працездатність. Важливо зібрати повний пакет документів: виписки зі стаціонару про видалення нирки, гістологію, висновки онколога, результати контрольних обстежень, дані про супутні захворювання, зокрема варикоз і показання до операції. Те, що ви працюєте, саме по собі не є підставою для відмови у встановленні інвалідності, якщо є стійкі порушення функцій організму.
Щодо варикозу — потрібно пройти консультацію судинного хірурга, отримати чіткий план лікування і зафіксувати медичні показання до операції, оскільки це також враховується при комплексній оцінці стану здоров’я.
Бережіть себе!
Дякую.