Отримання мед.висновку ЛКК, перебуваючи за кордоном

Доброго дня. Звертаюсь за допомогою з питанням отримання мед.висновку для дитини з інвалідністю (14 років), яка знаходиться за кордоном. Маємо медичний висновок, який був дійсним до 2023 року. До жовтня 2025 року продовжувала отримувати соц.допомогу. Після передання справ щодо цих виплат до ПФУ виплати вони припинили. Після припинення дізналася, що повинна була пройти ідентифікацію. На жаль я про це не знала раніше. Пояснюють, що висновок недійсний, треба оновлювати. Згідно законодавства він є дійсним і виплати вони не повинні були припиняти. Скільки би я не зверталася до ПФУ, відповідь одна збирайте документи, серед яких Оновлений висновок та надсилайте поштою, будемо розглядати. Постає питання, як пройти ЛКК, якщо за кордоном. Норму, яка дозволяє це зробити, знайти не можу. До МОЗ додзвонитись із-за кордону неможливо, на листи не відповідають. Наш сімейний лікар каже дистанційно це зробити неможливо і крапка. Чи можете Ви мені допомогти з таким питанням, може є батьки, які також опинились в такій ситуації. Дякую.

Наскільки я розібрався у Вашій ситуації, проблема тут у тому, що зараз змінилися правила оформлення інвалідності дітям. Для дитини до 18 років медичний висновок оформлює ЛКК, і зараз для його оформлення передбачений особистий огляд дитини. Тому просто дистанційно, лише за документами від іноземних лікарів, сімейний лікар самостійно оформити новий висновок, скоріш за все, не може.

Водночас я б не погоджувався з ПФУ на словах, що «старий висновок недійсний, тому виплату припинили». Тут дуже важливо отримати від них саме письмову відповідь із зазначенням конкретної норми закону та дати, з якої висновок вони вважають недійсним. Тим більше, Ви пишете, що виплату припинили після передачі справ до ПФУ і одночасно з’ясувалося питання з ідентифікацією. Це можуть бути дві різні підстави, і їх не варто змішувати.

Щодо перебування дитини за кордоном, наскільки мені вдалося з’ясувати, окремої чіткої процедури, яка б дозволяла 14-річній дитині пройти українську ЛКК повністю дистанційно, зараз немає. Раніше для людей, які перебували за кордоном, існували механізми оформлення документів на підставі медичних документів з іншої країни, але після змін у системі встановлення інвалідності порядок змінився.

Я б на Вашому місці звернувся письмово не лише до ПФУ, а й до МОЗ саме з питанням: яким чином дитина до 18 років, яка перебуває за кордоном, має пройти ЛКК та отримати новий медичний висновок, якщо чинні правила вимагають її особистого огляду. Нехай дадуть конкретний алгоритм, а не просто відповідь «збирайте документи та надсилайте».

І ще я б обов’язково окремо з’ясував питання ідентифікації. Якщо виплату припинили саме через те, що Ви її не пройшли, то це одна процедура. Якщо через закінчення строку медичного висновку — зовсім інша. ПФУ має чітко пояснити, на якій підставі припинили виплату.

Якщо у Вас на руках є старий медичний висновок і письмова відповідь ПФУ про припинення виплат, я б радив подивитися саме на формулювання там. Від цього може залежати, чи справді Вам зараз потрібно заново оформлювати інвалідність, чи питання можна вирішувати через поновлення виплати після ідентифікації.

2 „Gefällt mir“

Доброго вечора. Щиро дякую, що відгукнулися на моє звернення. До МОЗ звернення написано, поки не отримано жодної відповіді. Минулого тижня відправила звернення до Урядового порталу, сподіваюсь, що після отримання мого звернення від Урядового порталу, МОЗ не залишить його без уваги. У всіх відповідях ПФУ одне і те саме:

«Нарахування та виплата державної соціальної допомоги починаючи з лютого 2022 року здійснювались в автоматичному режимі державним підприємством “Інформаційно обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України” відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану” (далі — Постанова 215) та продовжені до 1 листопада 2025 року за постановою Кабінету Міністрів України від 11 червня 2025 року № 695 “Деякі питання надання окремих видів державної соціальної допомоги Пенсійним фондом України” (далі — Постанова 695) та за постановою Кабінету Міністрів України від 25.06.2025 № 765 “Деякі питання призначення та виплати державних соціальних допомог, соціальних стипендій органами Пенсійним фондом України” (далі — Постанова 765) зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2025 № 1219.

Нарахування державної соціальної допомоги в автоматичному режимі проведено по жовтень 2025 року включно. З 1 листопада 2025 року Постанова 215 втратила чинність.»

Передбачено, що у разі коли строк повторного огляду дитини з інвалідністю настав у період дії воєнного стану на території України, виплата державної соціальної допомоги … продовжується до дати проведення повторного огляду, але не довше ніж на період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дати його припинення чи скасування. У нас був строк у 2022 році, а виплати зупинили аж у 2025…

Єдине, що пропонує ПФУ - пройти комісію (це найскладніше наразі), надіслати всі необхідні документи та вони відновлять виплати…

Я б на Вашому місці зараз не обмежувалася проходженням комісії. З відповіді ПФУ випливає, що виплату автоматично продовжували до жовтня 2025 року, після чого її припинили у зв’язку із завершенням дії відповідного механізму. Водночас законодавством передбачені окремі правила щодо продовження виплати дітям з інвалідністю, якщо строк повторного огляду припав на період воєнного стану. Тому я радила б отримати від ПФУ саме письмове рішення про припинення виплати із зазначенням конкретної правової підстави та дати.

Окремо письмово запитайте ПФУ, яким чином дитина, яка перебуває за кордоном, має пройти повторний огляд і отримати новий медичний висновок, якщо Ви фізично не можете привезти її в Україну. Не обмежуйтеся усною відповіддю «пройдіть комісію» — попросіть надати конкретний алгоритм.

Також я б звернулася до системи безоплатної правничої допомоги або до адвоката, який займається соціальними виплатами та питаннями інвалідності. У Вашій ситуації юрист може перевірити, чи правомірно припинили виплату з листопада 2025 року, чи є підстави для її поновлення та виплати коштів за минулий період.

Юрист може допомогти розірвати це замкнене коло: офіційно звернутися до ПФУ та інших органів, подати необхідні запити й скарги, з’ясувати законність припинення виплати та домогтися її поновлення. Також варто окремо поставити питання про перерахунок і виплату коштів за період, за який допомогу не виплачували, якщо для цього є законні підстави.

Безоплатна правнича допомога в Україні

• 0 800 213 103 — безкоштовно в межах України.
  • +38 (044) 363-10-41 — для тих, хто перебуває за кордоном; оплата дзвінка — за тарифом оператора.
  • Онлайн-консультація — можна написати юристу дистанційно.
  • Telegram: можна звернутися через офіційні онлайн-сервіси БПД.

Система БПД прямо зазначає, що допомогу можна отримувати дистанційно, а серед категорій, яким надається правнича допомога, є люди з інвалідністю та питання соціальних виплат.

Офіційний сайт Безоплатної правничої допомоги — контакти та онлайн-звернення

Тобто зараз я б не ставила питання лише як «як пройти комісію?». Тут є два окремих питання: чи законно припинили виплату і яким законним способом дитина, яка перебуває за кордоном, може пройти необхідну медичну процедуру.

2 „Gefällt mir“

Можливо, наш сімейний лікар Наталія допоможе @NatalieKiss

1 „Gefällt mir“

Дякую, Ольго! Вітаю Наталія2102

Дивіться, за чинним Порядком видачі медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, який діє з 26 січня 2026 року, медичний висновок оформлює ЛКК після обстеження дитини та її особистого огляду. Тобто сімейний лікар справді не може просто на підставі іноземних документів самостійно видати новий висновок.

Водночас у Вашій ситуації залишається принципове питання: який механізм передбачений для дитини, яка постійно перебуває за кордоном і фізично не може приїхати в Україну для такого огляду? Тому повторю те, що вже казали колеги - це питання варто письмово поставити МОЗ та ПФУ, попросивши посилання на конкретну норму та алгоритм дій. Адже на разі алгоритму не існує, тому вони мають його забезпечити.

І так, вам окремо потрібно отримати від ПФУ письмове рішення про припинення виплати із зазначенням точної підстави та дати. Якщо одночасно виникли питання щодо ідентифікації та строку дії медичного висновку, це треба розглядати окремо, оскільки це різні підстави. Можливо, тут і справді допоможе юрист, або ж ваша наполегливість.

Можете будь ласка тримати нас в курсі як розвивається справа? Адже це неврегульоване питання чи можливо навіть правова прогалина, якщо не прецедент. В будь якому разі ми з вами!

1 „Gefällt mir“

Добрий день. Дякую Вам за відповідь.

Справа в тому, що ця історія продовжується з листопада 2025 року, тобто почала я одразу з’ясовувати підстави цієї ситуації. На всі мої звернення до ПФУ я отримую одну ту саму відповідь, що описала вище. Не існує такої норми, яка б чітко вказувала на те, ще медичний висновок недійсний та треба оформлювати новий. Таке враження, що спеціальні норми вони не беруть до уваги. Також ПФУ звісно не може надавати інформацію щодо дій МОЗ, це не їх компетенція, таких консультацій вони не дають. Пізніше я залишила цю ситуацію, не вистачає сил на ці з’ясування, очікування місяцями відповідей. Написано скарги до ПФУ, перша з них у грудні, відповіді так і не отримано.

Вчора я спілкувалась з юристом БПД, описала ситуацію, на що юрист відповів, що вважає дії ПФУ неправомірними, рекомендує звертатися до суду. Сьогодні іншому юристу з БПД я надіслали свої документи та він пропонує подати заяву дистанційно до ПФУ про поновлення виплат і окремо послатися на п. 3 постанови №225 та п. 14-1 Порядку №79, обґрунтувавши неможливість проходження повторного огляду дитиною у встановлений строк. Наразі очікую від нього цю заяву, складену на підставі моїх документів, направлю до ПФУ та знову буду чекати)

1 „Gefällt mir“

Добрий день. Дякую за Вашу відповідь на моє звернення.

Так, я розумію, що сімейний лікар самостійно цього робити не може, але раніше я зустрічала статті, де було вказано, що сімейний лікар може на підставі документів, отриманих закордоном від спеціалізованих закладів, де перебуває періодично дитина, перекладених та особистих документів, винести рішення та направити на розгляд комісії.

Від МОЗ очікую відповідь. Залишається тільки сподіватись, що буде забезпечено алгоритм для таких батьків, як я. Я впевнена, що не тільки я в такій ситуації опинилась. Мабуть в деяких країнах є можливість звернутися до Посольств та консульств, чи до органів місцевої влади, чи є можливість приїхати до України та вирішити ці питання. Країна, де ми знаходимось не є учасницею Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, тому не допомагають в вирішенні таких питань. А виїхати до України можна, якщо маєш дуже вагомі підстави. Наше питання не є такою.

Як я написала вище, сьогодні я чекаю на заяву від юриста, спробую цей варіант. Коли буде якась інформацію, я обов’язково напишу. Щиро дякую за підтримку.

1 „Gefällt mir“

Добрий день, пані Наталія2102
Супер, я дуже рада!
Бачите, потроху потроху і вода камінь точить.
Так, на жаль, бюрократичні механізми потребують багато терпіння і часу, тому я дуже розумію Вас. Там, де потрібна допомога, зустрічаєш лише нові труднощі - це дійсно дратує.
Чекаємо на відповідь юриста :slight_smile: Думаю, не зайвим буде і ще до інших юристів звернутись за можливості - і друга, і третя думка ніколи не будуть зайвими.
Це наші партнери, можна спробувати і сюди звернутись -

Безкоштовні юридичні послуги онлайн на сайті Pravovsim

Борітеся - поборете :blue_heart: :yellow_heart:

1 „Gefällt mir“

Щиро дякую Вам за підтримку, допомогу та пораду! :heart: Раніше я більше писала сама, просила роз’яснити причини, норми тощо. А зараз юрист підготувала для мене заяву, де вже чітко зазначено, які дії потрібно виконати, а саме — поновити виплати. Це трохи інший підхід, ніж я використовувала до цього самостійно.

Відправлю заяву електронною поштою до ПФУ, а також через Урядовий портал — щоб уже напевно :blush: Буду мати на увазі і Pravovsim. Ще раз щиро дякую!

1 „Gefällt mir“

Ой як приємно це чути! Дай боже, нехай все у вас складеться добре і якнайшвидше! Зветайтесь, ми завжди поруч :heart:

1 „Gefällt mir“