Народжені до 2003 року: чому вам варто перевірити захист від гепатиту B вже зараз

Як лікар, я регулярно стикаюся з ситуацією, коли дорослі люди навіть не підозрюють, що не мають захисту від гепатиту B. Особливо це стосується тих, хто народився до 2003–2004 року.

Саме з цього періоду в Україні була впроваджена обов’язкова вакцинація дітей проти гепатиту B. Тобто більшість людей, народжених раніше, або взагалі не вакциновані, або не мають підтвердження щеплень.

Чому гепатит B — це серйозно

Гепатит B — це вірусне захворювання, яке передається через кров та біологічні рідини і може призводити до хронічного ураження печінки, цирозу та онкологічних захворювань.

Ризик зараження значно вищий, ніж багато хто думає. У повсякденному житті це може статися через:

• статеві контакти

• стоматологічні процедури

• манікюр, педикюр, косметологію

• татуювання, пірсинг

• оперативні втручання

• контакт із кров’ю (навіть побутовий)

Саме тому вакцинація є найнадійнішим способом захисту.

А якщо медична картка втрачена?

Це дуже поширена ситуація. Якщо ви не маєте документального підтвердження щеплення, рекомендовано вакцинуватися повторно. Це безпечно й не шкодить організму — зате дає впевненість у захисті.

Як проходить вакцинація

Для повного формування імунітету необхідно 3 дози вакцини за схемою:

0 – 1 – 6 місяців

Тобто:

• перша доза — у день звернення

• друга — через 1 місяць

• третя — через 6 місяців після першої

Які вакцини доступні

Сьогодні є кілька варіантів:

• окрема вакцина проти гепатиту B

• комбінована вакцина проти гепатиту A + B

Комбінований варіант дуже зручний, адже ви отримуєте подвійний захист за одну програму вакцинації.

Одна з найкращих комбінованих вакцин — Twinrix (Твінрикс), яка добре переноситься і широко використовується у світі.

Побічні ефекти: чого очікувати

У більшості випадків вакцинація переноситься дуже легко. Можливі реакції:

• незначний біль або дискомфорт у руці

• тривалість — 1–2 дні

Серйозні побічні ефекти практично не спостерігаються.

Якщо ви з Києва

Я запрошую вас на вакцинацію.
Це простий, доступний і відповідальний крок — для вашого здоров’я і здоров’я ваших близьких.

Не відкладайте захист «на потім».
Гепатит B легше попередити, ніж лікувати його наслідки.