Вітаю. Маю бажання змінити країну тимчасового захисту і переїхати з Польщі до Швейцарії. Скажіть будь ласка, чи це можливо? Яка актуальна ситуація? Швейцарія приймає після інших країн?
Вітаю! Ще приймає Однак ж є моменти
Хочете долучити до вашого питання експерта з міграції? Це безкоштовно
Добрий день!
Наскільки мені відомо, отримати захист у Швейцарії після іншої країни - на межі фантастики.
Статус S, який у Швейцарії отримують українці, це, по суті, статус захисту від війни. Якщо людина приїжджає з іншої країни, де немає війни, і де людина вже має легалізоване перебування, то здебільшого їй відмовляють.
Більше того, не з усіх регіонів України приймають, навіть якщо людина вперше виїхала і подається на захист у Швейцарії. Небезпечними вважають лише окуповані території та райони з авктивними бойовими діями.
Трапляються винятки, наприклад, коли причиною переїзду до Швейцарії є возʼєднання з родиною, але й ця причина не завжди є достатньою підставою.
В мережі чимало фідбеків від українців, що пробували „лупати сю скалу“, і не вдалося.
Пробувати, звісно, завжди можна, але я б радила вам добре підготуватись до співбесіди, зібрати максимум аргументів і добре зважити свої шанси - аби не вийшло так, що ви закриєте захист у Польщі і у Швейцарії відмову отримаєте…
Там були пільги для тих, хто з Польщі. Я уточню, чи є вони зараз. Раніше - за інформацією офіційною - відмовляли в статусі, якщо вже був прихисток в іншій країні ЄС окрім Польщі. Але насправді приймали, відмовляли не часто.
Ба більше, не було єдиної бази і вони у себе в міграційній службі не бачили, чи маєте вже десь прихисток. Тому люди чинили хитро - брали другу біометрію і їхали до Швейцарії через Україну, щоби був штамп в паспорті. І багато хто (особисто знаю) жив так на дві країни - і в Німеччині прихисток і виплати, і в Швейцарії. Потім стали прокручувати гайки з боку соціальних служб, перевіряти.
Вітаю. Мої колеги мають рацію. Якщо вже оформлений тимчасовий захист в іншій країні ЄС, то легалізуватися в Швейцарії з тим же статусом- малореально. В принципі, це офіційна позиція Швейцарського Федерального секретаріату з міграції.
Тому тут, можливо, варто розглянути якусь іншу країну, уряд якої ставиться більш лояльно.
Дякую всім дуже за пояснення і вашу підтримку, все доступно пояснили. Мабуть, дійсно доведеться подумати про іншу країну
@Luiza натрапила на таку підбірку - можливо, стане в нагоді вам у роздумах: Куди краще їхати біженцям з України у 2025 році - країни з найкращими умовами — УНІАН
Зацікавила Швеція. Скажіть будь ласка, чи є там якісь соціальні виплати для біженців з України?
Власне так, соціальні виплати там є. Раджу вам вивчити цю інформацію на сайті міграційної служби, тут дуже докладно все розписано, що, кому та як.