Допоможіть порадою, як допомогти брату

Брат після токсичного отруєння (було 5 років тому) страждає на психічні порушення. В Україні зверталися до спеціалістів, виписували лікування, та грошей на препарати немає. Ні він ні я не маємо постійного доходу. Чи реальна можливість, виїхати наприклад до Німеччини, там оформити тимчасовий захист і по ньому отримати безкоштовне лікування. Розумію, що певно доведеться жити в таборі, та нічого не зробиш, брату треба якось допомогти

Добрий день!
Якщо ваш брат не підлягає мобілізації і не має проблем із виїздом з України, то не стане проблемою поїхати до Німеччини й отримати захист там, а з ним і доступ до медицини. Проте, чи вийде саме так, що призначать ті ліки, звісно, гарантії нема. Але в принципі нема й проблеми спробувати.

1 Like

Якщо Ваш брат виїде до Німеччини й оформить тимчасовий захист за §24, він матиме право на медичну допомогу, включно з психіатричним лікуванням. Психічні розлади, особливо якщо вони вже діагностовані після токсичного ураження і потребують постійної терапії, не є підставою для відмови в захисті чи лікуванні.

На практиці схема зазвичай виглядає так. Після прибуття людина проходить реєстрацію, отримує тимчасовий захист і доступ до системи медичного забезпечення. Спочатку це може бути через соціальне відомство, а після оформлення — через медичну страховку. Психіатр, сімейний лікар і базові препарати, якщо вони входять у німецькі протоколи лікування, зазвичай покриваються державою або видаються з мінімальною доплатою.

Але є нюанс. Німеччина зараз значно перевантажена, особливо психіатрія й психотерапія. Тобто допомогу Ви отримаєте, але не завжди швидко. Якщо брат має гострі стани, тоді допомога надається швидше, іноді через стаціонар. Якщо ж стан хронічний, але стабільний, очікування на окремих спеціалістів може займати час.

Ще один важливий момент: табір — не обов’язковий сценарій. Часто після первинного розміщення людей переводять у гуртожитки або соціальне житло, хоча умови дуже залежать від федеральної землі та навантаження на систему.

Для брата зараз особливо цінними були б усі українські медичні документи: виписки, діагнози, історія лікування, назви препаратів і дозування. Навіть якщо документи старі. Це сильно спрощує доступ до лікування і зменшує ризик, що терапію доведеться підбирати заново.

Я б сказав так: якщо головна мета — саме отримати лікування, якого зараз немає через брак коштів, то Німеччина є реалістичним варіантом.

1 Like

Я чесно в захваті від ваших експертів. Дуже рідко зараз можна отримати настільки людяні, професійні і при цьому зрозумілі відповіді онлайн.

Величезне вам дякую за підтримку і консультації. Ви реально робите дуже важливу справу :heart:

2 Likes

Я вам одразу скажу, шо це реально! Якщо у вас всі документи на виїзд в нормі, то краще поїхати. Не можу питати, який саме стан у вашого брата, але якщо ви вважаєте, що подужаєте дорогу та адаптацію, о варто їхати. В таборі дійсно нелегко і на диво ставлення до біженців з психічними особливостями не надто уважне (людський фактор), але усе це байдуже, адже буде доступ до кваліфікованої медичної допомоги. Дай боже вам здоровʼя, терпіння і брату одужання

Iren
Дуже співчуваю вашій ситуації. На жаль, при таких станах регулярний прийом препаратів часто є важливою умовою для стабілізації стану.

Щодо переїзду до Німеччини. Після оформлення необхідних документів люди, які мають право на медичне забезпечення, зазвичай отримують можливість безкоштовно звертатися до психіатра та отримувати призначені лікарем медикаменти. Якщо зараз головною проблемою є саме відсутність доступу до лікування через брак коштів, то це може бути вагомим аргументом на користь такого рішення. Найважливіше, щоб ваш брат мав можливість регулярно спостерігатися у спеціаліста й не залишався без необхідної терапії.