Де українці можуть отримати підтримку ментального здоровʼя

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що отримати допомогу в підтримці ментального здоров’я українці можуть у свого сімейного лікаря, в центрі ментального здоров’я чи багатопрофільній лікарні. Такі послуги є безоплатними, бо вони оплачуються з державного бюджету в межах Програми медичних гарантій Національною службою здоровʼя України.

Базові послуги з охорони психічного здоров’я доступні в усіх закладах первинної медичної допомоги, що мають контракт із НСЗУ. Загалом це 2599 медзакладів по країні. Сімейний лікар є першим фахівцем, до якого можна звернутися за підтримкою у сфері психічного здоров’я. Він може провести клінічну оцінку стану, включно з фізичним і психічним статусом, направити на лабораторні чи інструментальні дослідження, а також за потреби та за згодою пацієнта скерувати до профільних фахівців - психіатра, психолога, психотерапевта чи невролога.

За інформацією МОЗ дорослі пацієнти найчастіше звертаються по допомогу через відчуття тривоги, нервозності та напруження, порушення сну, наявність психологічних симптомів, таких як емоційне виснаження чи труднощі з концентрацією, а також через пригнічений настрій, порушення пам’яті, гостру реакцію на стрес. Серед дітей та підлітків найпоширенішою причиною звернень є поведінкові труднощі, відчуття тривоги, нервозності, порушення сну, пригнічений настрій, труднощі у навчанні та мовленнєві порушення, гостра реакція на стрес.

За фаховою психіатричною, психотерапевтичною і психологічною допомогою у складніших випадках можна звернутися до Центрів ментального здоров’я. Вони передусім створюються у кластерних лікарнях спроможної мережі. На сьогодні в Україні працюють 195 таких центрів, у медзакладах, які уклали договір з НСЗУ. Допомога в центрах надається амбулаторно, у денному стаціонарі або за місцем проживання пацієнта. Звернутися до центру людина може самостійно або за направленням від свого лікаря чи іншого надавача психосоціальних послуг.

До центрів можуть звернутись люди з підтвердженими психічними розладами (наприклад, шизофренія, біполярний розлад, депресія середнього та тяжкого ступеня), люди, які переживають перший психотичний епізод або загострення хронічного психічного розладу, мають тривалий стрес, емоційне виснаження, родини та близькі людей, які потребують психосоціальної підтримки.

Також українці можуть отримати психологічну допомогу в стаціонарних умовах. Нині її надають в 138 медзакладах.

Джерело: https://moz.gov.ua/uk/turbota-pro-mentalne-zdorov-ya-ukrayinci-mozhut-otrimati-pidtrimku-ta-dopomogu-v-3000-medichnih-zakladiv

Піклуйтеся про своє здоровʼя і здоровʼя своїх близьких. Не зволікайте з візитом до лікаря, якщо почуваєтеся недобре - чи фізично, чи емоційно.