Де реально знайти роботу людині з інвалідністю?

Доброго дня!

Мене звати Владислав, мені 22 роки. Я людина з інвалідністю, маломобільний. Тобто моє пересування можливе лише з підтримкою. Маю професійну освіту за спеціальністю вихователь закладу дошкільної освіти, практичний психолог навчального закладу. Зараз активно шукаю роботу за фахом або в суміжних напрямках, але стикаюся з великими труднощами. Підходящих вакансій дуже мало, а роботодавці часто не готові розглядати кандидатів із фізичними обмеженнями. Я оформився у центрі зайнятості як безробітний і з кінця літа відвідую його щомісяця. Мені там пропонували роботу за профілем у двох загальноосвітніх школах, а також позицію психолога у виправній колонії. Але в обох випадках місця роботи розташовані далеко, і мені фізично складно туди добиратися, адже фактично мені потрібна супроводжуюча особа. Також була пропозиція щодо роботи психологом у військовій структурі, але через мою другу групу інвалідності це неможливо, до того ж там вимагався контракт. Нещодавно я склав резюме. Воно, зізнаюся, досить просте, бо досвіду роботи ще не маю. Там вказано місця, де я проходив педагогічну та психологічну практику (через COVID і війну - дистанційно), а також участь у студентських наукових конференціях і публікації моїх наукових статей. Це все, що наразі маю як професійний бекграунд. Я вже розіслав своє резюме до кількох громадських організацій «на майбутнє», якщо з’являться вакансії. Зокрема, відправив його до «Голоси.Дітей», «СпівДія заради дітей», «Аваліст» та «Інсайт Груп», але поки що відповіді або запрошення на співбесіду не отримував. Також знайшов сайт «Працюй», де публікують вакансії для людей з інвалідністю, але, на жаль, не знайшов там пропозицій, які б відповідали моїм можливостям. Для мене дуже важливо, щоб робота мала адаптивні умови. Передусім це можливість гнучкого графіка або часткової зайнятості, щоб уникати перевтоми. Бажано, щоб була можливість працювати дистанційно або частково з дому. Простір має бути доступним і зручним, без фізичних бар’єрів, а добирання до місця роботи посильним. У деяких випадках мені потрібна підтримка або помічник. Я хотів би брати участь у роботі більш інтелектуального, ніж фізично динамічного характеру - методичній, консультативній чи діагностичній. Якщо йдеться про роботу з дітьми, то найбільш комфортним для мене буде формат індивідуальної або малогрупової роботи, а не постійна робота з великими колективами. Також важливо, щоб частину завдань можна було виконувати дистанційно. Я дуже хочу працювати, розвиватися у професії, застосовувати свої знання й приносити користь. Буду щиро вдячний кожному, хто може підказати щось конкретне: контакти організацій, які допомагають із працевлаштуванням для маломобільних людей, роботодавців, готових створювати адаптивні умови, або інформацію про навчальні чи стажувальні програми для людей з інвалідністю. Дякую всім за увагу і за будь-які поради! :folded_hands:

Вітаю в нашій спільноті, Владислав!

Дякую сердешно за вашу тему - вона важлива і цікава. Підкажіть будь ласка, який напрямок вам більш цікавий - вихователь закладу дошкільної освіти, практичний психолог навчального закладу.? Ви в Києві живете, я так розумію?

Чи цікаво би вам було займатись репетиторством та психологічними сесіями онлайн? Це суттєво полегшує логістику.

Я проживаю в Кривому Розі. Мене більше цікавить саме психологічний напрямок моєї спеціальності, проте я не проти поєднувати роботу вихователя і психолога у двох окремих місцях. У моїх однокурсників це чудово виходить. Основні напрями, які розглядаю для працевлаштування це - вихователь, педагог-психолог, асистент педагога або психолога. Навіть маючи диплом, я поки не зовсім впевнений у своїх компетенціях, щоб одразу проводити індивідуальні сесії чи займатись репетиторством. Мені дуже хочеться мати офіційний робочий договір із якоюсь установою або, бажано, громадською організацією. Наприклад, у ГО «Аваліст», яку я згадував, наче ще відкриті вакансії на посади психолога мобільної бригади та психолога громадського центру. Ці варіанти мене приваблюють не лише через конкурентну оплату (вище середньої), а й через те, що передбачають реальну практику та досвід роботи з людьми. Я чудово розумію, що як новачкові мені буде складно, але я готовий починати з позиції асистента у сфері психологічного супроводу чи психокорекційної роботи. У своїй навчальній практиці я вже мав досвід роботи з дітьми, тому маю базове розуміння цієї діяльності. Планую підвищувати кваліфікацію, зокрема через короткострокові спеціалізації: клінічна психологія, дитяча нейропсихологія, когнітивно-поведінкова терапія, EMDR. Але водночас я розумію, що не можу зупинятись лише на навчанні. Потрібно закріплюватися на практиці, бажано в колективі. Чому орієнтуюсь на громадські організації, бо мені здається, що саме там ставлення до людини з інвалідністю буде більш м’яким і підтримувальним.

Ви абсолютно праві, що потрібна практика і в колективі, і що можливо доведеться почати з позиції асистента.

Я розумію ваше бажання отримати контакт і статус. А як ви ставитесь до того, щоби працювати і по контракту, і онлайн як самозайнятий? Поки шукаєте роботу за контрактом, почати можна з простого - уроки онлайн. Зручність в тому, що робити це можна з дому, а вигода в тому, що ви напрацьовуєте досвід

Хочете я підключу до вашого питання експерта з працевлаштування? Яку саме інформацію ви би хотіли у нього запитати?

Так, я був би дуже вдячний, якби ви підключили експерта з працевлаштування. Мене цікавить, які зараз є реальні можливості для працевлаштування людей з інвалідністю у сфері психології чи освіти, з урахуванням того, що я маломобільний і можу пересуватись лише з підтримкою.
Хотів би дізнатися:
– чи існують громадські організації або програми, які допомагають знайти адаптовану роботу або оплачувану практику;
– чи є реальні варіанти часткової чи дистанційної зайнятості для початківців психологів;
– і як краще презентувати себе в резюме чи на співбесіді, якщо досвіду фактично нуль, а навчальна практика була дистанційною.
Стосовно онлайн-уроків мушу ще раз зазначити, що я не маю досвіду у викладанні чи проведенні сесій. За фахом я вихователь і практичний психолог, але вся моя студентська практика припала на період дистанційного навчання (спершу через ковід, а потім через війну). Тобто реальної живої практики в закладі освіти в мене не було, усе обмежувалось дистанційним оформленням документації без реальної взаємодії з дітьми.. Саме тому мені зараз важливо знайти можливість отримати перший реальний практичний досвід у колективі, бажано під супроводом більш досвідчених спеціалістів. Я готовий починати з позиції асистента чи стажера, щоб розвиватися поступово.
Якщо експерт з працевлаштування міг би підказати, де реально можна знайти такі можливості (у громадських організаціях або адаптованих центрах), я був би дуже вдячний.

1 Like

ви можете почати займатись з дітьми ваших знайомих чи родичів - і так отримаєте практику :wink:

Допоможете, будь-ласка, @Вікторія.HR ?

Насправді здобуття практики на дітях знайомих чи родичів не є повноцінним і професійно релевантним варіантом. По-перше, така взаємодія відбувається поза структурованим освітнім чи психологічним середовищем, де зазвичай є колеги, методисти, супервізія та певні стандарти роботи. Саме цей контекст формує справжній досвід, а не просто факт спілкування з дитиною. По-друге, виникає етичний конфлікт, бо важко залишатись об’єктивним і не змішувати особисті стосунки з професійними, коли йдеться про дітей із твого оточення. Без фахового зворотного зв’язку також неможливо зрозуміти, наскільки правильно обрано підхід чи методику, а це одна з головних умов розвитку спеціаліста. Крім того, така «практика» не має документального підтвердження, її не можна внести до резюме або використати як доказ досвіду. І зрештою, робота лише з кількома дітьми не дає різноманіття випадків і ситуацій, з якими стикаються фахівці у реальному колективі, тому й навички формуються однобічно. Саме тому я й шукаю можливість долучитись до команди чи організації, де можу працювати під керівництвом більш досвідчених колег і отримати реальний практичний досвід.

1 Like

Доброго дня, Владиславе!

Щиро дякую вам за детальний і відвертий лист. Ви дуже чітко описали свою ситуацію, і видно, що маєте сильну мотивацію розвиватися в професії, попри складні умови. Це вже великий крок уперед.

1) Громадські організації, які допомагають із працевлаштуванням людей з інвалідністю

Я підготую вам відповідь, на це мені потрібно трохи часу

1. Дистанційна або часткова зайнятість для початківців психологів:
    Раджу звернути увагу на онлайн-проєкти, які шукають асистентів психологів, модераторів навчальних курсів або консультантів для дитячих чи освітніх платформ. Наприклад, Prometheus, Udemy, EdEra — вони часом шукають людей для допомоги у створенні навчальних матеріалів чи модерації учнівських груп.

Також можливі варіанти участі у волонтерських ініціативах — наприклад, психологічна підтримка дітей або переселенців онлайн (під супроводом старшого спеціаліста). Це гарний спосіб отримати перший практичний досвід.

Якщо бажаєте, я можу допомогти вам з пошуком таких ініціатив

1. така «практика» (репетиторство) не має документального підтвердження, її не можна внести до резюме або використати як доказ досвіду

Можна вносити таку практику в резюме, тим більше якщо ви оформлюєте цю діяльність як ФОП. Тому це досвід зовсім не поганий, до того ж ви могли би на практиці зрозуміти що вам ближче - вчителювання чи психологія. Але я розумію вашу мету працювати саме в організації, тому не наполягатиму

4) Як презентувати себе в резюме та на співбесіді:
– зробіть акцент не на тому, чого ще не маєте, а на тому, що вже є: аналітичне мислення, емпатія, базові знання психології, наукові публікації — усе це свідчить про вашу компетентність;
– укажіть, що готові починати з позиції асистента або стажера;
– додайте розділ “Готовність до навчання” і перелічіть напрямки, у яких плануєте підвищення кваліфікації;
– напишіть короткий мотиваційний абзац про ваше бажання працювати з дітьми або сім’ями, зазначивши, що вам важливі адаптовані умови праці.

Якщо хочете, я можу допомогти вам відредагувати ваше резюме або скласти короткий шаблон мотиваційного листа для громадських організацій. Це підвищить шанси на позитивну відповідь.

Ви справляєте дуже гарне враження — відповідальний, розумний, і з чітким розумінням своїх професійних цілей. Я впевнена, що можливість знайдеться, особливо якщо подати себе грамотно і з акцентом на ваш потенціал.

Чекаю на ваші запитання! На звʼязку