Цієї зими грип справді поводиться агресивно. Як лікарка, я бачу це щодня у своїй практиці: пацієнти заходять із симптомами, які розвиваються стрімко й важко, буквально за лічені години вибиваючи людину з нормального життя.
Грип починається різко — без поступового «першить у горлі». Людина ще вранці була відносно нормальною, а вже за кілька годин має високу температуру, сильну слабкість і відчуття, ніби організм «вимкнули».
Найнебезпечніше — на 3–4 день
Особливість цього сезону в тому, що вже на 3–4 день хвороби часто приєднуються бактеріальні ускладнення. І тоді це вже не просто вірусна інфекція, яку можна пережити вдома.
Пацієнти стикаються з такими станами:
-
висока температура, яка погано реагує на жарознижувальні
-
виражена інтоксикація
-
сильна слабкість, коли складно навіть підвестися з ліжка
-
надсадний кашель, що буквально «розриває» грудну клітку
Чому так відбувається
Грип дуже сильно виснажує імунну систему. На цьому тлі бактерії отримують ідеальні умови для активізації. Саме тому зараз ми бачимо значне зростання:
-
пневмоній
-
бронхітів
-
синуситів
-
затяжних поствірусних станів, які люди часто називають «не можу оговтатися після звичайної застуди»
Але важливо розуміти: це не звичайна застуда.
Чому грип не можна «перечекати»
Як лікарка, я завжди наголошую: грип — не той вірус, який варто ігнорувати або переносити «на ногах».
Його потрібно вести, а не просто чекати, поки «само пройде». Це означає:
-
контролювати лабораторні показники
-
підтримувати роботу печінки
-
допомагати організму справлятися з інтоксикацією
-
уважно стежити за диханням і сатурацією
-
вчасно реагувати на погіршення стану
Саме такий підхід значно знижує ризик ускладнень і важкого перебігу.
Головне — не знецінювати симптоми
Якщо стан різко погіршується, температура не збивається, з’являється сильна слабкість або утруднене дихання — це привід не чекати, а звертатися по медичну допомогу.
Цієї зими грип справді «злий».
Бережіть себе, уважно ставтеся до сигналів свого тіла і не відкладайте лікування.