Добрий день!
Мене звати Аля, я працюю HR у одній з топових українських компаній. Зараз ми плануємо взяти на роботу людину з інвалідністю, однак я вперше стикаюся з таким завданням, На жаль я не зовсім розумію, як правильно та інклюзивно сформулювати вакансію, щоб нікого не образити та не порушити законодавство.
Які є базові правила поведінки з кандидатом з інвалідністю під час співбесіди: що можна питати, а що категорично не можна?
Як взагалі сформулювати питання коректно, при цьому уникнути дискримінації ненавмисно. Адже мені потрібно буде розпитати деякі певні моменти щодо стану цієї людини і як обладнати робоче місце та графік роботи.
Буду дуже вдячна за рекомендації та поради, бо знайти нормальне пояснення в інтернеті непросто.
Добрий день, пані Олено!
Дякуємо за ваше відповідальне і професійне ставлення до інклюзивного працевлаштування.
Що можна і що не можна питати на співбесіді
Дозволені, коректні запитання:
-
«Чи потрібна вам будь-яка адаптація робочого місця для комфортної роботи?»
-
«Які умови праці для вас найбільш зручні?»
-
«Чи можете ви виконувати ключові завдання цієї посади?»
-
«Чи є у вас рекомендації від попередніх роботодавців?»
-
«Який графік вам найкраще підходить?»
Це — робочі питання, пов’язані виключно з професійними обов’язками.
Категорично заборонені питання:
-
«Яка у вас інвалідність?»
-
«Як ви її отримали?»
-
«Це важка форма?»
-
«Чи часто ви хворієте?»
-
«Чи не стане ваша інвалідність проблемою для роботи?»
-
«Скільки вам потрібно лікарняних?»
-
«Чи плануєте ви оформлювати пільги?»
Такі питання — дискримінаційні і протизаконні.
Основні правила поведінки HR під час інтерв’ю
Правильно:
-
говорити з кандидатом так само, як із будь-яким іншим;
-
запитувати тільки про професійні навички і досвід;
-
пропонувати допомогу, але не нав’язувати її;
-
уточнювати лише про умови, які потрібні для роботи;
-
не акцентувати увагу на інвалідності, якщо кандидат сам цього не робить.
Не можна:
-
демонструвати співчуття або жалість;
-
говорити з людиною як з «особливою»;
-
робити припущення про її можливості;
-
висловлювати сумніви в її працездатності.
І ще, пані Олено, я додам про пошук нових робітників до вашої компанії. Адже з 2026 року введено нові правила щодо працевлаштування українців з інвалідністю, ми про це писали на сайті.
Думаю, вам дуже знадобиться розуміння як чітко та коректно і етично формулювати оголошення про вакансії
Як інклюзивно написати вакансію
Можна писати:
-
«Компанія відкрита до кандидатів з інвалідністю».
-
«Ми забезпечимо необхідні умови для комфортної роботи».
-
«Ми оцінюємо компетентність, досвід і мотивацію, а не фізичні обмеження».
-
«За потреби можемо адаптувати робоче місце».
Не можна:
-
«Працездатні люди», «здорові співробітники».
-
«Без фізичних обмежень».
-
«Повністю здоровий кандидат».
-
«Розглядаємо тільки людей без інвалідності».
-
«Не підходить людям з обмеженими можливостями».
Такі формулювання є дискримінаційними і суперечать Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації».
Добрий день, Алю!
Дуже класно, що компанія, у якій Ви працюєте соціально активна, і не менш класно, що Ви, як представниця компанії, підходите до справи свідомо й відповідально!
Хотіла б поділитися з Вами кількома своїми улюбленими посиланнями з інформацією про коректну комунікацію з людьми з інвалідністю. Сама регулярно перечитую/передивляюсь/переслуховую, щоб освіжати й зміцнювати знання, сподіваюсь, вони стануть Вам у нагоді також:
Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність від Державного центру зайнятості: Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність | Державний центр зайнятості
Розмова із консультанткою-терапевткою з військової та кризової психології про коректну комунікацію з людьми з інвалідністю: https://www.youtube.com/watch?v=BIyrvFEABzc
Словник коректної термінології: Словник коректної термінології (для розповсюдження перша версія) – Google Drive
Коректна термінологія і загальні правила взаємодії з людьми з інвалідністю: https://www.resilience.help/resources/yak-spilkuvatysya-z-lyudmy-yaki-mayut-invalidnist/
Алю, чи достатньо Вам інформації? Чи хотіли б ви щось уточнити або, можливо, виникли
додаткові питання?
Дякую дуже за відплвідь!
Чудово! Ще раз вдячна Вам за інформацію!
Настя, дякую дуже за відповідь! Так, наша компанія дійсно є соціально активною, скажу більше - ми також активно підтримуємо ветеранів з ампутаціями.
Підкажіть будь ласка чи достатньо вам інформації?
На здоровʼя! Звертайтесь. Хочете я допоможу вам з конкретним кейсом?
Мені цілком достатньо інформації! Дякую вам велике, що ви підказали — це для нас нове, і ви надали ту інформацію, яку справді складно знайти в інтернеті в такому чітко сформульованому вигляді.