Взяття на роботу людини з інвалідністю

Добрий день!
Мене звати Аля, я працюю HR у одній з топових українських компаній. Зараз ми плануємо взяти на роботу людину з інвалідністю, однак я вперше стикаюся з таким завданням, На жаль я не зовсім розумію, як правильно та інклюзивно сформулювати вакансію, щоб нікого не образити та не порушити законодавство.
Які є базові правила поведінки з кандидатом з інвалідністю під час співбесіди: що можна питати, а що категорично не можна?
Як взагалі сформулювати питання коректно, при цьому уникнути дискримінації ненавмисно. Адже мені потрібно буде розпитати деякі певні моменти щодо стану цієї людини і як обладнати робоче місце та графік роботи.
Буду дуже вдячна за рекомендації та поради, бо знайти нормальне пояснення в інтернеті непросто.

2 „Gefällt mir“

Добрий день, пані Олено!
Дякуємо за ваше відповідальне і професійне ставлення до інклюзивного працевлаштування.

Що можна і що не можна питати на співбесіді

:check_mark: Дозволені, коректні запитання:

• «Чи потрібна вам будь-яка адаптація робочого місця для комфортної роботи?»

• «Які умови праці для вас найбільш зручні?»

• «Чи можете ви виконувати ключові завдання цієї посади?»

• «Чи є у вас рекомендації від попередніх роботодавців?»

• «Який графік вам найкраще підходить?»

Це — робочі питання, пов’язані виключно з професійними обов’язками.

Категорично заборонені питання:

• «Яка у вас інвалідність?»

• «Як ви її отримали?»

• «Це важка форма?»

• «Чи часто ви хворієте?»

• «Чи не стане ваша інвалідність проблемою для роботи?»

• «Скільки вам потрібно лікарняних?»

• «Чи плануєте ви оформлювати пільги?»

Такі питання — дискримінаційні і протизаконні.

Основні правила поведінки HR під час інтерв’ю

:check_mark: Правильно:

• говорити з кандидатом так само, як із будь-яким іншим;

• запитувати тільки про професійні навички і досвід;

• пропонувати допомогу, але не нав’язувати її;

• уточнювати лише про умови, які потрібні для роботи;

• не акцентувати увагу на інвалідності, якщо кандидат сам цього не робить.

Не можна:

• демонструвати співчуття або жалість;

• говорити з людиною як з «особливою»;

• робити припущення про її можливості;

• висловлювати сумніви в її працездатності.

2 „Gefällt mir“

І ще, пані Олено, я додам про пошук нових робітників до вашої компанії. Адже з 2026 року введено нові правила щодо працевлаштування українців з інвалідністю, ми про це писали на сайті.

Думаю, вам дуже знадобиться розуміння як чітко та коректно і етично формулювати оголошення про вакансії

Як інклюзивно написати вакансію

:check_mark: Можна писати:

• «Компанія відкрита до кандидатів з інвалідністю».

• «Ми забезпечимо необхідні умови для комфортної роботи».

• «Ми оцінюємо компетентність, досвід і мотивацію, а не фізичні обмеження».

• «За потреби можемо адаптувати робоче місце».

Не можна:

• «Працездатні люди», «здорові співробітники».

• «Без фізичних обмежень».

• «Повністю здоровий кандидат».

• «Розглядаємо тільки людей без інвалідності».

• «Не підходить людям з обмеженими можливостями».

Такі формулювання є дискримінаційними і суперечать Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації».

2 „Gefällt mir“

Добрий день, Алю!
Дуже класно, що компанія, у якій Ви працюєте соціально активна, і не менш класно, що Ви, як представниця компанії, підходите до справи свідомо й відповідально!

Хотіла б поділитися з Вами кількома своїми улюбленими посиланнями з інформацією про коректну комунікацію з людьми з інвалідністю. Сама регулярно перечитую/передивляюсь/переслуховую, щоб освіжати й зміцнювати знання, сподіваюсь, вони стануть Вам у нагоді також:

Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність від Державного центру зайнятості: Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність | Державний центр зайнятості

Розмова із консультанткою-терапевткою з військової та кризової психології про коректну комунікацію з людьми з інвалідністю: https://www.youtube.com/watch?v=BIyrvFEABzc

Словник коректної термінології: Словник коректної термінології (для розповсюдження перша версія) – Google Drive

Коректна термінологія і загальні правила взаємодії з людьми з інвалідністю: https://www.resilience.help/resources/yak-spilkuvatysya-z-lyudmy-yaki-mayut-invalidnist/

Алю, чи достатньо Вам інформації? Чи хотіли б ви щось уточнити або, можливо, виникли
додаткові питання?

1 „Gefällt mir“

Дякую дуже за відплвідь!

Чудово! Ще раз вдячна Вам за інформацію!

Настя, дякую дуже за відповідь! Так, наша компанія дійсно є соціально активною, скажу більше - ми також активно підтримуємо ветеранів з ампутаціями.

1 „Gefällt mir“

Підкажіть будь ласка чи достатньо вам інформації?

На здоровʼя! Звертайтесь. Хочете я допоможу вам з конкретним кейсом?

1 „Gefällt mir“

Мені цілком достатньо інформації! Дякую вам велике, що ви підказали — це для нас нове, і ви надали ту інформацію, яку справді складно знайти в інтернеті в такому чітко сформульованому вигляді.

1 „Gefällt mir“