Безкоштовні послуги із забору, кріоконсервації та зберігання репродуктивних клітин для Захисниць і Захисників

Для військовослужбовців, які виконують обов’язки із захисту держави та інших осіб, на яких покладені обов’язки захисту Батьківщини, доступні безплатні послуги із забору, кріоконсервації (глибокого заморожування) та зберігання репродуктивних клітин (постанова КМУ від 24 січня 2025 р. № 78). Це дає можливість зберегти репродуктивний потенціал на випадок його втрати внаслідок отриманих травм під час виконання бойових завдань.

Послуга включає обстеження, забір репродуктивних клітин, їх кріоконсервацію та зберігання кріоконсервованого матеріалу.

Щоб отримати послугу, треба звернутися у заклад охорони здоров’я, де проводиться медичне обстеження перед забором репродуктивних клітин, яке включає лабораторні та інструментальні дослідження:

1. клінічний аналіз крові;
  2. коагулограму;
  3. аналізи на ВІЛ, сифіліс, гепатити В і С;
  4. аналізи на інфекції;
  5. гінекологічне або урологічне обстеження;
  6. УЗД органів малого таза;
  7. гормональні дослідження (для жінок);
  8. спермограму (для чоловіків).

Після завершення обстеження лікар-акушер-гінеколог (для жінок) або лікар-уролог (для чоловіків) формує електронне направлення на забір репродуктивних клітин.
Далі треба подати заяву до медичного закладу, який має договір з НСЗУ на надання послуг із забору та кріоконсервації репродуктивних клітин, на проведення процедури.
Заклад охорони здоров’я проводить забір репродуктивних клітин , їхню кріоконсервацію та зберігання відповідно до вимог законодавства.

Після припинення або скасування воєнного стану протягом шести місяців пацієнт має звернутися із заявою про продовження зберігання.
У разі загибелі військовослужбовця клітини зберігаються безкоштовно протягом трьох років.

У 2026 році послугу забору, кріоконсервації та зберігання репродуктивних надають 22 заклади охорони здоров’я, які мають договір з НСЗУ (15 приватних, 5 комунальних та 2 державні).

Джерело: НСЗУ