«Мені з тобою добре, але я нічого не відчуваю»: як війна вимикає почуття

Тривалий стрес змінює людину. Війна — це не один травматичний момент, а постійний фон: новини, тривоги, втрати, невизначеність, фінансовий тиск, мобілізація, розлуки. Організм не може роками жити у піку емоцій — він починає економити ресурси.

Психіка переходить у режим виживання.
А в режимі виживання почуття — не пріоритет.

Вимикається не лише біль. Вимикається і радість. І закоханість. І сексуальне бажання. І глибина.

Це називається емоційним онімінням — захисний механізм, який допомагає не зламатися.

«Мені з тобою добре… але я нічого не відчуваю».

За останні роки ця фраза звучить у кабінетах психологів дедалі частіше. І справа не завжди у стосунках. Часто — у війні.

«Добре» замість «люблю»

Під час війни люди частіше обирають безпеку, а не пристрасть, надійність замість хімії та стабільність замість “метеликів у животі”. Причина банальна — втома нервової системи.

Коли світ нестабільний, психіка шукає хоч якусь опору. І тоді з’являються стосунки, у яких:

• немає сильного конфлікту

• немає глибокого емоційного включення

• немає сильного потягу

• але є комфорт

І людина починає плутатися:
«Це дорослі стосунки? Чи я просто нічого не відчуваю?»

Лібідо теж під ударом

Війна б’є не лише по емоціях, а й по тілу.
Хронічний стрес підвищує рівень кортизолу — гормону тривоги. А він напряму впливає на зниження лібідо, проблеми зі сном, втому, відчуття «не хочу нікого торкатися».

І тоді партнер може бути бажаним логічно — але не тілесно.

Це кінець стосунків?

Не обов’язково.

Важливо зрозуміти:
ви нічого не відчуваєте саме до цієї людини — чи ви зараз мало що відчуваєте взагалі?

Якщо притуплення торкається всіх сфер життя — друзів, хобі, радості, мрій — ймовірно, справа не у партнері, а у виснаженні.

Якщо ж почуттів немає лише у цих конкретних стосунках — можливо, це справді сигнал.

Що робити?

1. Не звинувачувати себе. Емоційне оніміння — не холодність характеру. Це наслідок перевантаження.

2. Перевірити ресурс. Сон, тіло, відпочинок, новини — скільки їх у вашому житті?

3. Зменшити інформаційний шум. Нервова система потребує тиші.

4. Дати собі час. Після хронічного стресу почуття повертаються не миттєво.

5. Поговорити з партнером чесно, але м’яко. Не «ти мені нічого не даєш», а «я зараз складно відчуваю».

Іноді у безпечних стосунках почуття повертаються тоді, коли з’являється внутрішній простір.

Війна не скасовує любов. Але змінює її форму

Сьогодні багато пар живуть у режимі «ми тримаємося».
Без гучних зізнань. Без романтичного шаленства.
Але разом.

Любов у воєнний час часто тиха. Вона більше про «я поруч», ніж про «я горю».
І це не завжди гірше — просто інакше.

Якщо ж ви відчуваєте повну порожнечу, байдужість до всього, втрату інтересу до життя — це вже не про стосунки. Це може бути симптомом депресії або ПТСР. І тут важливо не залишатися наодинці.

Бо іноді фраза «я нічого не відчуваю» — це не про кінець любові. Це про те, що нервова система занадто довго жила в режимі тривоги. І їй потрібне відновлення.