Як підтвердити групу інвалідності в Швейцарії

Настройки

Доброго дня!

Вимушена була шукати притулок за кордоном. Маю інвалідність з дитинства. Підскажіть яким чином можно підтвердити інвалідність в Швейцарії, які документи необхідні для цього?

Лучший ответ

  • Настя
    Настя expert
    отредактировано 9. мая 2023, 12:51 Ответ ✓
    Настройки

    @Оксана Керницкая Добрий день!


    На жаль, українське посвідчення інвалідності не дійсне в Швейцарії, тому тут йдеться не про підтвердження, а про первинне набуття статусу людини з інвалідністю.

    Для початку потрібно звернутися до сімейного лікаря (в Швейцарії) - за програмою тимчасового захисту (статус захисту S) Ви маєте право на безкоштовну первинну медицину. Сімейний лікар на основі огляду, а також, можливо, на основі призначених ним додаткових обстежень, має встановити процент Вашої недієздатності. В подальшому цей процент мають аідтвердити ще три лікаря - як і які зорієнтує Ваш лікар.

    Далі з цими медичними документами Ви маєте звернутися до комунального відділу соціального страхування, де Вам призначать фінансову підтримку, її розмір залежить від відсотку втрати працездатності.

    У повному обсязі виплачується пенсія тим, в кого відсоток втрати працездатності понад 70%. Від 40 до 70% недієздатності нарахування допомоги відбувається пропорційно і починається з 25% від суми повної пенсії (тобто, якщо відсоток втрати працездатності 40%, то виплачуватимуть домомгу в розмірі 25% від повної суми пенсії). Якщо відсоток недієздатності нижче 40% фінансова допомога не призначається.


    Треба розуміти, що процес призначення фінансової допомоги людям з інвалідністю дуже складний і має багато умов (трудовий стаж, сума внесків на стархування і т.п.), яких українські шукачі прихистку зі статусом S навіть в теорії не могли виконати. Прецеденти не відомі і вважається, що шанси отримати таку допомогу досить низькі. Та це не означає, що Ви не можете спробувати.


    Крім того, Ви можете претендувати на роботу, котра відповідатиме Вашим можливостям - у країнах ЄС така практика основоположна, підтримується законами, державою та роботодавцями.


    Також, як людина з інвалідінстю Ви можете отримати безкоштовно (або ща невелику доплату) необхідні Вам ліки та допоміжне устаткування.


    І, звичайно, Ви можете звернутися по допомогу (скоріше, не фінансову) до громадських організацій для людейз інвалідністю. Одна з таких - Pro Infirmis. Свій запит на підтримку можете направити на спеціальну скриньку: ukraine@proinfirmis.ch.


    Бажаємо Вам удачі! Якщо можемо допомогти ще чимось - прошу звертатися.

Ответы

Разделы