Рекомендую до читання: про пошук смислів
Напевно, багато хто з вас чув про Віктора Франкла. Він був віденським психіатром та євреєм. Під час Другої Світової війни він потрапив до концентраційного табору і зміг не лише вижити, а й створив такий напрямок у психотерапії, як логотерапія. Буквально це лікування смислом.
Франкл вважав, що знаходження сенсу в житті та стражданні допомогло йому та іншим людям вижити після жахів таборів. Свій особистий досвід виживання у концентраційному таборі, а також психотерапевтичний метод знаходження сенсу у всіх проявах життя Віктор Франкл описав у книзі «Людина у пошуках справнього сенсу».
Ще одна з його найвідоміших книг – це «Сказати життю "Так!": Психолог у концтаборі». Я дуже рекомендую вам прочитати ці дві книги. У цей непростий час викладене в них може стати великим ресурсом та підтримкою, щоб знайти смисли та визначити цінності, а також допомогти пережити важкі часи.
Ось кілька цитат із цих праць:
Якщо життя взагалі має сенс, то має сенс і страждання. Страждання є частиною життя, так само, як доля і смерть. Страждання та смерть надають буттю цілісності.
Хто має "Навіщо", той витримає майже будь-яке "Як".
У наше життя приходить радість, коли ми маємо чим зайнятися; є кого любити; і є на що сподіватись.
Духовність, свобода та відповідальність – це три екзистенціали людського існування.
Тільки коли людина виходить за межі себе самої і перестає концентрувати свій інтерес, свою увагу виключно на собі самій, вона досягає автентичного буття.
Найважча ситуація якраз і дає людині можливість внутрішньо піднятися над собою.
У людини можна відібрати все, крім одного: останньої свободи людини — вибирати власне ставлення до будь-яких обставин, вибирати власний шлях.
Тільки любов є те кінцеве й вище, що виправдовує наше існування, що може нас підносити та зміцнювати!
Категорії
- Всі категорії
- 192 Здоров'я
- 60 Захворювання та інвалідність у період війни
- 37 Ментальне здоров'я
- 31 Фізичні обмеження
- 8 Сенсорні порушення
- 6 Порушення інтелектуального розвитку
- 31 Хронічні захворювання
- 19 Допоміжні технології та терапія
- 148 Для проживаючих в Україні
- 6 Оформлення інвалідності під час війни