7 рішень, які повертають відчуття опори: поради психолога

Багато людей думають, що внутрішня опора — це стан, коли більше нічого не страшно. Насправді це не так. Опора — це не постійний спокій і не впевненість, що в житті більше не буде проблем. Це відчуття, що навіть якщо обставини зміняться, ви не втратите себе і зможете впоратися.

Після війни, вимушеного переїзду, втрати роботи, розлучення чи тривалого стресу багато хто говорить: «Я ніби втратив ґрунт під ногами». Добра новина полягає в тому, що опора рідко повертається після одного великого рішення. Вона складається з маленьких, але дуже конкретних змін у різних сферах життя.

1. Наведіть лад у своїх фінансах

Невизначеність часто лякає сильніше за самі труднощі. Навіть складна фінансова ситуація стає менш страшною, коли ви розумієте її реальний масштаб.

Почніть із простого:

• запишіть усі обов’язкові щомісячні витрати;
  • порахуйте доступні заощадження;
  • оцініть борги та найближчі платежі;
  • подумайте, який дохід можете отримати найближчим часом;
  • визначте витрати, від яких тимчасово можна відмовитися.

Коли цифри стають зрозумілими, тривога часто помітно зменшується.

2. Перестаньте жити «в борг» у власного організму

Багато людей місяцями живуть за принципом: «Ось закінчу всі термінові справи — тоді й відпочину». Проблема в тому, що термінові справи майже ніколи не закінчуються.

Повернення опори починається не з ідеального життя, а з базових потреб організму:

• достатнього сну;
  • регулярного харчування;
  • щоденної рухової активності;
  • медичних обстежень, які ви давно відкладаєте;
  • хоча б 30 хвилин без телефону, новин і робочих завдань.

Саме тіло дає нам енергію, концентрацію та здатність витримувати навантаження.

3. Знайдіть місце, де ви постійно зраджуєте себе

Часто ми виснажуємося не через одну велику проблему, а через маленькі компроміси із собою, які повторюються щодня.

Запитайте себе:

• де ви погоджуєтеся, хоча не хочете;
  • мовчите, щоб не зіпсувати стосунки;
  • берете на себе чужі обов’язки;
  • терпите неповажне ставлення;
  • відповідаєте на повідомлення у будь-який час доби.

Не потрібно одномоментно змінювати все життя. Достатньо знайти одну повторювану ситуацію й змінити в ній одне правило.

Саме так поступово формується відчуття: «Я можу себе захистити».

4. Перегляньте своє оточення

У складні періоди особливо добре видно, які стосунки підтримують, а які лише виснажують.

Подумайте:

• з ким ви можете говорити відкрито;
  • кого можете попросити про допомогу;
  • хто не починає знецінювати ваші переживання або пояснювати, що «іншим ще гірше».

І навпаки — після спілкування з ким ви відчуваєте провину, сором, ще більшу тривогу або ніби змушені знову «збирати себе по шматочках».

Опору дає не велика кількість знайомих, а хоча б кілька людей, поруч із якими можна бути собою.

5. Відокремте роботу від професії

Іноді людині здається, що вона помилилася з професією. Але проблема може бути зовсім не в ній.

Виснажувати можуть:

• конкретний керівник;
  • токсичний колектив;
  • надмірне навантаження;
  • графік роботи;
  • умови праці.

Запитайте себе:

• що саме я більше не можу витримувати;
  • чи можна це змінити;
  • скільки часу я готовий або готова дати цій ситуації;
  • який наступний варіант почну готувати вже зараз.

Відчуття опори з’являється тоді, коли людина бачить, що має вибір.

6. Поверніть собі дім і власний ритм

Дім перестає бути місцем відновлення, якщо він перетворюється на ще один нескінченний список справ.

Спробуйте створити хоча б один куточок, який буде зручним саме для вас.

Потім уважно подивіться на свій день:

• коли ви працюєте найефективніше;
  • скільки справ поспіль реально можете виконати;
  • після чого вам обов’язково потрібен відпочинок;
  • які справи ви робите лише тому, що «так прийнято».

Опора повертається тоді, коли життя хоча б частково починає бути організованим під ваші можливості, а не лише під вимоги інших.

7. Не намагайтеся змінити все життя за один день

Найпоширеніша помилка — спробувати одночасно налагодити здоров’я, фінанси, роботу, стосунки, спорт і саморозвиток.

Мозок швидко виснажується від такої кількості змін.

Натомість оберіть лише один напрямок і зробіть у ньому одну конкретну дію вже сьогодні.

Опора повертається не після красивих мотиваційних слів. Вона з’являється після невеликих рішень, які поступово змінюють життя. Саме з них формується відчуття безпеки, стійкості та впевненості у власних силах.