Як війна і постійна тривога змінюють характер людини

За останні роки багато українців помітили, що стали іншими. Хтось став більш дратівливим, хтось — холодним і закритим, хтось перестав радіти речам, які колись приносили задоволення. Деякі люди кажуть: «Я себе не впізнаю». І це дуже поширене відчуття в умовах тривалого стресу та війни.

Війна впливає не лише на емоції чи настрій. Коли людина довго живе в тривозі, небезпеці, невизначеності та перевантаженні, це поступово починає змінювати її реакції, поведінку, стосунки з людьми і навіть характер.

Чому психіка змінюється

Нервова система людини не розрахована на те, щоб роками жити у стані постійної загрози. Сирени, новини про обстріли, втрати, проблеми з безпекою, фінансова нестабільність, страх за близьких — усе це тримає організм у режимі постійної готовності.

У такому стані мозок поступово починає працювати за принципом виживання:
головне — вистояти, витримати, захиститися.

Через це багато речей, які раніше були важливими — легкість, відкритість, романтика, довіра, інтерес до життя — ніби відходять на другий план.

Людина може стати більш агресивною

Одна з найпоширеніших змін — підвищена дратівливість і агресія. Людина може різко реагувати на дрібниці, швидше зриватися, ставати нетерплячою або грубою.

Часто за цим стоїть не «поганий характер», а виснажена нервова система, яка вже не справляється з навантаженням.

Коли всередині багато страху і напруги, психіка нерідко переводить це у злість, тому що злитися психологічно легше, ніж постійно боятися.

З’являється емоційне оніміння

Інша поширена реакція — навпаки, холодність і відстороненість. Людина може помічати, що:

• їй складно співчувати
  • не хочеться спілкуватися
  • зник інтерес до життя
  • нічого не радує
  • емоцій ніби стало менше

Так психіка іноді захищається від перевантаження. Якщо болю і стресу занадто багато, організм починає «приглушати» почуття, щоб людина могла хоча б якось функціонувати.

Люди починають більше контролювати все навколо

Після тривалого життя в небезпеці багато людей стають дуже тривожними і напруженими. Вони постійно:

• читають новини
  • перевіряють телефон
  • контролюють близьких
  • прислухаються до звуків
  • не можуть розслабитися

Навіть у безпечному місці нервова система продовжує жити так, ніби загроза поруч.

Війна змінює стосунки між людьми

Через виснаження у багатьох людей стає менше ресурсу на спілкування. З’являється більше конфліктів, образ, віддалення.

Хтось починає уникати людей, хтось — навпаки, стає дуже залежним від близьких і боїться залишатися сам.

Також багато людей стали більш недовірливими. Після втрат, зрад, небезпеки або сильного стресу психіці складніше знову відчувати безпеку поруч з іншими.

Чому важливо не лякатися цих змін

Багато людей починають звинувачувати себе:

• «Я став злим»
  • «Я більше не та людина»
  • «Я нічого не відчуваю»
  • «Я всіх відштовхую»

Але дуже часто це не «справжній характер», а реакція психіки на тривале виживання.

Важливо не соромитися звертати увагу на свій стан і не чекати, поки виснаження стане критичним.

Що допомагає нервовій системі

Психіка відновлюється повільно, але їй можна допомогти. Найкраще працюють не разові «мотиваційні» речі, а регулярна турбота про себе:

• режим сну
  • обмеження новин
  • фізична активність
  • спілкування з безпечними людьми
  • стабільний побут
  • психологічна підтримка
  • відпочинок без постійного почуття провини

Також дуже важливо хоча б іноді повертати собі життя поза війною: музику, прогулянки, хобі, фільми, зустрічі, творчість.

Головне

Війна справді змінює людей. Але це не означає, що людина «зламалася» назавжди.

Психіка може довго жити в режимі виживання, але коли з’являється більше безпеки, підтримки і стабільності, багато людських якостей поступово повертаються.

Тому зараз важливо не вимагати від себе бути «як раніше», а допомагати собі пройти через цей період з максимальною турботою і увагою до свого стану.