За останні роки багато українців помітили, що стали іншими. Хтось став більш дратівливим, хтось — холодним і закритим, хтось перестав радіти речам, які колись приносили задоволення. Деякі люди кажуть: «Я себе не впізнаю». І це дуже поширене відчуття в умовах тривалого стресу та війни.
Війна впливає не лише на емоції чи настрій. Коли людина довго живе в тривозі, небезпеці, невизначеності та перевантаженні, це поступово починає змінювати її реакції, поведінку, стосунки з людьми і навіть характер.
Чому психіка змінюється
Нервова система людини не розрахована на те, щоб роками жити у стані постійної загрози. Сирени, новини про обстріли, втрати, проблеми з безпекою, фінансова нестабільність, страх за близьких — усе це тримає організм у режимі постійної готовності.
У такому стані мозок поступово починає працювати за принципом виживання:
головне — вистояти, витримати, захиститися.
Через це багато речей, які раніше були важливими — легкість, відкритість, романтика, довіра, інтерес до життя — ніби відходять на другий план.
Людина може стати більш агресивною
Одна з найпоширеніших змін — підвищена дратівливість і агресія. Людина може різко реагувати на дрібниці, швидше зриватися, ставати нетерплячою або грубою.
Часто за цим стоїть не «поганий характер», а виснажена нервова система, яка вже не справляється з навантаженням.
Коли всередині багато страху і напруги, психіка нерідко переводить це у злість, тому що злитися психологічно легше, ніж постійно боятися.
З’являється емоційне оніміння
Інша поширена реакція — навпаки, холодність і відстороненість. Людина може помічати, що:
- їй складно співчувати
- не хочеться спілкуватися
- зник інтерес до життя
- нічого не радує
- емоцій ніби стало менше
Так психіка іноді захищається від перевантаження. Якщо болю і стресу занадто багато, організм починає «приглушати» почуття, щоб людина могла хоча б якось функціонувати.
Люди починають більше контролювати все навколо
Після тривалого життя в небезпеці багато людей стають дуже тривожними і напруженими. Вони постійно:
- читають новини
- перевіряють телефон
- контролюють близьких
- прислухаються до звуків
- не можуть розслабитися
Навіть у безпечному місці нервова система продовжує жити так, ніби загроза поруч.
Війна змінює стосунки між людьми
Через виснаження у багатьох людей стає менше ресурсу на спілкування. З’являється більше конфліктів, образ, віддалення.
Хтось починає уникати людей, хтось — навпаки, стає дуже залежним від близьких і боїться залишатися сам.
Також багато людей стали більш недовірливими. Після втрат, зрад, небезпеки або сильного стресу психіці складніше знову відчувати безпеку поруч з іншими.
Чому важливо не лякатися цих змін
Багато людей починають звинувачувати себе:
- «Я став злим»
- «Я більше не та людина»
- «Я нічого не відчуваю»
- «Я всіх відштовхую»
Але дуже часто це не «справжній характер», а реакція психіки на тривале виживання.
Важливо не соромитися звертати увагу на свій стан і не чекати, поки виснаження стане критичним.
Що допомагає нервовій системі
Психіка відновлюється повільно, але їй можна допомогти. Найкраще працюють не разові «мотиваційні» речі, а регулярна турбота про себе:
- режим сну
- обмеження новин
- фізична активність
- спілкування з безпечними людьми
- стабільний побут
- психологічна підтримка
- відпочинок без постійного почуття провини
Також дуже важливо хоча б іноді повертати собі життя поза війною: музику, прогулянки, хобі, фільми, зустрічі, творчість.
Головне
Війна справді змінює людей. Але це не означає, що людина «зламалася» назавжди.
Психіка може довго жити в режимі виживання, але коли з’являється більше безпеки, підтримки і стабільності, багато людських якостей поступово повертаються.
Тому зараз важливо не вимагати від себе бути «як раніше», а допомагати собі пройти через цей період з максимальною турботою і увагою до свого стану.