Як біженці знайти роботу віддалену не в айті?

Доброї ночі, Оксано! Приємно, що ви з нами.
Одразу скажу, що ви велика молодець, що шукаєте варіанти і виборюєте місце під сонцем.
Ось тут я писав як раз статтю про перехід до заробітку на творчості. Можливо, у вас є хоббі, на яких можна і заробляти

Спочатку спробуйте визначити власні сильні сторони та умови, у яких вам комфортно працювати.

Скористайтеся коротким чеклістом:

1. Що я вже вмію?
Напишіть 5–10 навичок, навіть якщо вони здаються вам «звичайними»: спілкування з людьми, написання текстів, організація, робота з документами, соцмережами, мовами, таблицями тощо.

2. Що мені подобається робити?
Не професії, а саме дії: писати, пояснювати, аналізувати, спілкуватися, створювати, шукати інформацію, працювати з цифрами.

3. Як я хочу працювати?
Самостійно чи в команді? Багато спілкуватися чи мінімально? За чіткими інструкціями чи творчо? Повний день чи кілька годин?

4. Що для мене неприйнятно?
Наприклад: постійні дзвінки, продажі, жорсткі дедлайни, багатозадачність, камера, робота в певні години.

5. Чого мені не вистачає?
Оберіть одну конкретну навичку, яку можна опанувати за 2–4 тижні, і почніть саме з неї.

І найважливіше: не намагайтеся спочатку знайти «професію на все життя». Спробуйте маленьке навчання або тестове завдання в кількох напрямках. Через практику набагато легше зрозуміти: «це моє» або «точно не моє».