Чому українці часто недооцінюють себе на європейських співбесідах

Українці, які шукають роботу в Європі, нерідко приходять на співбесіду вже з внутрішнім відчуттям, що вони слабші за місцевих кандидатів. «У мене недостатньо хороша мова», «тут зовсім інші стандарти», «мій український досвід нікому не потрібен», «у мене немає місцевої освіти». У результаті людина, яка десять або п’ятнадцять років успішно працювала у своїй професії, починає представляти себе так, ніби вона майже нічого не вміє.

І саме це часто стає більшою проблемою, ніж диплом або акцент.

«Я працював в Україні, тому це не рахується»

Одна з найпоширеніших помилок — автоматично знецінювати весь досвід, отриманий до переїзду. Людина може сказати на співбесіді: «Так, я був менеджером в Україні, але тут це зовсім інше». І фактично сама повідомляє роботодавцю, що її досвід не має великої цінності.

Звичайно, в іншій країні можуть відрізнятися законодавство, програми, стандарти роботи та корпоративна культура. Але професійні навички не зникають після перетину кордону. Якщо ви керували командою, працювали з клієнтами, відповідали за бюджет, організовували проєкти або створювали контент — ви маєте цей досвід незалежно від країни.

Набагато сильніше звучить інша позиція: «У мене десять років досвіду в управлінні проєктами. Зараз я адаптую свої знання до місцевого ринку та вивчаю специфіку роботи у вашій країні».

Різниця між цими двома формулюваннями величезна. У першому випадку ви пояснюєте, чому не підходите. У другому — показуєте, що вже маєте професійну базу і готові адаптуватися.

Мова — це важливо, але не потрібно вибачатися за акцент

Багато українців приходять на співбесіду і майже з перших хвилин починають вибачатися за свою мову. «Вибачте, я погано говорю», «Моя німецька ще недостатньо хороша», «Я, мабуть, не все зрозумію».

Якщо для роботи справді потрібен рівень C1, а у вас B1, проблему неможливо вирішити позитивним мисленням. Але якщо вакансія передбачає рівень B1–B2, не потрібно поводитися так, ніби ваша мова — головний недолік.

Роботодавець і так почує ваш рівень. Ваше завдання — показати, що ви можете працювати, розумієте професійні завдання та продовжуєте вчитися.

Замість «У мене погана німецька» можна сказати: «Зараз мій рівень німецької B1, я активно працюю над професійною лексикою і вже використовую мову в повсякденних робочих ситуаціях».

Після простої роботи людина починає забувати про свою професію

Це особливо болюча проблема для біженців. Після переїзду люди часто погоджуються на роботу, яка не відповідає їхній освіті: прибирають, працюють на складах, у магазинах, на заводах або в сфері обслуговування.

Через рік-два людина може почати сприймати саме цю роботу як свій справжній професійний рівень.

Наприклад, колишня бухгалтерка каже: «Я зараз працюю в магазині». І лише після додаткового запитання згадує, що до переїзду десять років вела фінансову документацію компанії.

Але для роботодавця це важлива інформація. Тимчасова робота після переїзду не повинна перекреслювати попередню кар’єру.

Якщо ви подаєтеся на кваліфіковану посаду, починайте розповідь не з того, що робили останні два роки для виживання, а з того, яким спеціалістом ви є.

Ми звикли думати, що потрібно довести, що ти «достатньо хороший»

На співбесіді багато українців займають позицію прохача. Людина думає: «Мені дали шанс», «Треба показати, що я дуже вдячний», «Не можна багато питати про зарплату чи умови».

Але співбесіда — це не іспит і не послуга, яку роботодавець вам робить. Це взаємний процес.

Компанія оцінює вас. Але ви також оцінюєте компанію.

Ви маєте право запитати про робочий графік, команду, обов’язки, можливість працювати частково або дистанційно, перспективи розвитку та зарплату. Це не робить вас «вибагливим кандидатом». Навпаки, адекватні запитання часто демонструють професійну зрілість.

Український стиль скромності іноді працює проти кандидата

Багато людей виховані так, що говорити про власні досягнення незручно. «Ну, я просто виконував свою роботу», «Нічого особливого», «Команда зробила».

Але рекрутер не знає, що саме ви робили, поки ви самі цього не поясните.

Якщо ви відповідали за запуск проєкту, не потрібно казати: «Я трохи допомагав команді». Краще пояснити конкретно: «Я координував команду з п’яти людей, відповідав за комунікацію з клієнтом і завершив проєкт у встановлений термін».

Це не хвастощі. Це нормальний професійний опис власної роботи.

Але є й інша крайність

Водночас впевненість не означає, що потрібно робити вигляд, ніби ви вже знаєте все про місцевий ринок.

Європейські роботодавці часто позитивно сприймають поєднання двох якостей: людина знає, у чому вона сильна, але готова вчитися.

Хороша позиція звучить приблизно так: «У мене великий досвід у цій сфері, але я розумію, що місцеві процеси та стандарти можуть відрізнятися. Я готовий швидко їх освоїти».

Саме ця формула часто працює краще, ніж два крайні варіанти: «Я нічого не знаю, бо я з України» або «У мене двадцять років досвіду, тому мені нічому вчитися».

Перед співбесідою варто зробити одну просту вправу

Спробуйте відповісти на три питання.

Що я вмію краще за інших? Які конкретні результати я вже отримував у своїй роботі? І яку проблему роботодавця я можу допомогти вирішити?

Не «я хочу отримати роботу», а саме: чому компанії може бути корисно найняти мене?

Наприклад, менеджер із продажів може сказати не просто «У мене десять років досвіду», а пояснити: «Я вмію будувати довгострокові відносини з клієнтами, працювати із запереченнями та повертати клієнтів, які перестали купувати».

Тоді досвід стає зрозумілим і конкретним.

Ваше завдання — не довести, що ви кращі за місцевих

На європейській співбесіді не потрібно змагатися з усією країною і намагатися довести, що ви «не гірші за місцевих».

Ваше завдання значно простіше: показати роботодавцю, що ви можете виконувати конкретну роботу.

У вас може бути акцент. Ви можете ще не знати частину місцевих правил. Можливо, вам знадобиться кілька місяців адаптації.

Але якщо у вас є професійні знання, досвід, здатність навчатися та мотивація працювати саме на цій посаді — ви вже маєте право претендувати на роботу.

Найбільша помилка, яку часто роблять українці за кордоном, — самостійно вирішити, що вони недостатньо хороші, ще до того, як це вирішив роботодавець.

Тому не відмовляйте собі замість компанії. Подайте резюме, підіть на співбесіду і дайте роботодавцю можливість самому оцінити ваш досвід. Іноді людина, яка вважає себе «недостатньо кваліфікованою для Європи», насправді просто ще не навчилася правильно розповідати про власну професійну цінність.

Що відповідати на співбесіді: практичні формулювання

Теорія про впевненість мало допомагає, коли ви сидите перед рекрутером і раптом чуєте незручне запитання. Тому перед співбесідою корисно підготувати кілька простих відповідей.

«У вас немає досвіду роботи в нашій країні»

Не варто відповідати: «Так, на жаль, тому мені буде складно».

Краще:

«Так, я ще не маю великого місцевого досвіду, але маю ___ років роботи у цій сфері. Я вже знаю основні професійні процеси і зараз активно адаптую свої знання до місцевого ринку».

«Чому ви працювали не за спеціальністю після переїзду?»

Замість виправдовуватися:

«Після переїзду моїм пріоритетом була швидка адаптація та фінансова стабільність, тому я погодився на роботу в іншій сфері. Але моя основна професійна спеціалізація — ___. Зараз я хочу повернутися до роботи саме в цій сфері».

«Ваш рівень мови ще недостатньо високий»

Не потрібно одразу погоджуватися, що це ваша головна проблема.

Можна відповісти:

«Зараз мій рівень __, і я продовжую активно вивчати мову. У професійних ситуаціях я вже можу __. Я розумію, що мені ще потрібно покращити ___, і працюю над цим».

«Чому ми маємо взяти саме вас?»

Замість загального «Я відповідальний і швидко навчаюся»:

«Я маю досвід у __. Наприклад, на попередній роботі я відповідав за __ і досяг ___. Думаю, що цей досвід може бути корисним саме для вашої команди».

«У вас була перерва в кар’єрі. Чому?»

Не потрібно розповідати всі особисті подробиці.

Достатньо:

«У цей період я вирішував особисті обставини, пов’язані з переїздом. Зараз ця ситуація стабільна, і я готовий повернутися до професійної роботи».

Якщо ви навчалися або займалися волонтерством, це також можна додати.

«Ви раніше займали вищу посаду. Чому зараз подаєтеся сюди?»

Це важливе питання для кандидатів, яких можуть вважати надто кваліфікованими.

«Я розумію, що ця позиція відрізняється від моєї попередньої посади. Але зараз для мене важливо працювати саме у сфері ___, отримати місцевий досвід і добре зрозуміти процеси компанії. Мене справді цікавлять завдання цієї вакансії».

«Які ваші слабкі сторони?»

Не варто відповідати «Я перфекціоніст» — рекрутери чують це занадто часто.

Краще назвати реальну, але контрольовану проблему:

«На початку роботи в новій системі мені потрібно трохи більше часу, щоб зрозуміти всі процеси. Але я зазвичай швидко створюю для себе структуру роботи, тому після періоду адаптації працюю самостійно».

І головне: не вибачайтеся за себе

Вам не потрібно починати кожну відповідь словами «На жаль», «Вибачте, але», «Я розумію, що в мене недостатньо…».

Співбесіда — це не пояснення того, чому ви недосконалі. Це можливість показати, що ви вже вмієте, і чесно пояснити, чого ще навчаєтеся.

Іноді достатньо просто змінити одну фразу.

Не «У мене немає місцевого досвіду», а «Я маю міжнародний досвід і зараз адаптую його до місцевого ринку».

Не «Я погано знаю мову», а «Я активно вдосконалюю мову і вже використовую її у робочих ситуаціях».

Не «Я працював на простій роботі», а «Після переїзду я швидко адаптувався до нового ринку праці, а зараз хочу повернутися до своєї професійної спеціалізації».

Різниця не в тому, щоб прикрасити реальність. Різниця в тому, чи ви самі бачите свій досвід як проблему, чи як професійний шлях, який має логіку і продовження.