через стрес папіломи та випало волосся

Доброго дня. Живу зараз у Канаді, і від початку війни помітила, що дуже погіршилося здоров’я. Почало сильно випадати волосся, а також з’явилося багато папілом, хоча раніше такого не було. Може це бути через сильний стрес, нерви чи гормони? Які аналізи варто здати і до якого лікаря звернутися?

1 Like

Стрес справді може сильно впливати і на випадіння волосся, і на появу папілом. Після сильних переживань, хронічної тривоги, переїзду, зміни країни, сну та харчування організм часто реагує саме так.

Випадіння волосся через стрес зазвичай починається не одразу, а через 2–4 місяці після сильного навантаження на нервову систему. Також волосся може випадати через дефіцит заліза, феритину, вітаміну D, проблеми зі щитоподібною залозою або нестачу білка в харчуванні.

Папіломи теж часто активніше з’являються на фоні стресу, тому що через виснаження організму може активізуватися вірус папіломи людини. Але якщо папілом стало дуже багато або вони швидко ростуть, варто показати їх лікарю.

Найкраще почати із сімейного лікаря або дерматолога. Найчастіше у таких випадках рекомендують здати:

• загальний аналіз крові;

• феритин;

• залізо;

• вітамін D;

• ТТГ і гормони щитоподібної залози;

• В12;

• глюкозу;

• за потреби — гормони, якщо є порушення циклу або інші симптоми.

Також важливо звернути увагу на сон, рівень стресу, харчування і достатню кількість білка в раціоні. Часто після корекції дефіцитів і зменшення навантаження на організм ситуація поступово покращується.

1 Like

Також додам про те, що з цим робити :slightly_smiling_face:

:red_exclamation_mark: Самостійно видаляти папіломи не варто. Їх не рекомендують перев’язувати ниткою, зрізати, припікати агресивними засобами або використовувати “народні методи”, тому що можна отримати опік, запалення, рубець або пошкодити утворення, яке насправді не є папіломою.

Безпечніше, коли папіломи оглядає дерматолог і за потреби видаляє їх у клініці — лазером, кріодеструкцією або іншими методами.

Щодо випадіння волосся, можна самостійно почати з базових речей:

• налагодити сон;

• додати більше білка в харчування;

• не сидіти на жорстких дієтах;

• уникати агресивного фарбування і сильного натягу волосся;

• приймати вітамін D або залізо тільки після аналізів.

Різні “вітаміни для волосся” або дорогі шампуні не завжди допомагають, якщо причина у стресі, дефіцитах або гормонах.

Якщо волосся випадає більше 2–3 місяців, є залисини або папіломи швидко множаться, краще звернутися до лікаря і здати аналізи.

Дякую вам за таку детальну відповідь. Я чесно вже не знала що думати і дуже накручувала себе.

Тепер хоча б зрозуміло які аналізи потрібно здати і що це може бути не щось страшне, а реакція організму на стрес. Також дякую що пояснили які методи самолікування не працюють, бо я вже думала пробувати все підряд

2 Likes

будь ласка! звертайтесь

У мене так само сильно випало волосся і не можу відновити вже 4 роки

Чи варто пробувати пептиди чи розмарин?

Дякую за запитання ZinaIschenko

Розмарин може трохи стимулювати ріст волосся і покращувати кровообіг шкіри голови, але він не допоможе, якщо є виражений дефіцит або гормональна причина.

Пептиди теж не є “чарівним” методом. Їх іноді використовують як додатковий догляд, але вони не замінюють обстеження.

Якщо випадіння триває так довго, найкраще звернутися до дерматолога або трихолога і здати хоча б:

• феритин;

• загальний аналіз крові;

• ТТГ;

• вітамін D;

• В12;

• за потреби — статеві гормони.

Тоді буде зрозуміло, чи потрібен догляд, лікування чи корекція дефіцитів.

1 Like