У знайомствах буває складно відразу зрозуміти, щирий співрозмовник чи ні. Але є певні «червоні прапорці», які допомагають вчасно побачити маніпуляцію.
-
Постійні суперечності.
Приклад: сьогодні людина каже, що живе у Львові, а завтра — що в Києві. Коли звертаєш увагу, відповідає: «Ти не так почув» або «Я просто жартував». Це сигнал, що вона не відверта. -
Тиск на почуття.
Приклад: ви не можете відповісти на повідомлення одразу, і вам пишуть: «Ти байдужий(а) до мене», «Якщо ти справді мене цінуєш, то мав(ла) б зробити інакше». Це спроба керувати вами через провину. -
Занадто швидке зближення.
Приклад: після двох днів спілкування людина вже називає вас «доля», «коханням усього життя», планує спільне майбутнє. Такий поспіх — спосіб втягнути у залежність ще до того, як ви встигли реально пізнати одне одного. -
Уникання конкретики.
Приклад: ви питаєте, де працює чи чим займається, а у відповідь — «Ну, я там різним підробляю», «Це не важливо», «Колись розкажу». Людина уникає фактів, щоб приховати щось суттєве. -
Фінансові теми.
Приклад: уже через кілька днів після знайомства співрозмовник починає розповідати про «проблеми з грошима» або пропонує «скинутися разом на вигідну інвестицію». Це типова схема виманювання. -
Ізоляція.
Приклад: людина натякає, що ваші друзі чи рідні погано до вас ставляться, і радить обмежити спілкування: «Тобі краще менше з ними бачитися», «Вони не розуміють тебе так, як я». Це небезпечна спроба залишити вас без підтримки.
Якщо ви впізнали кілька з цих ситуацій у своєму спілкуванні — варто зробити паузу й проаналізувати, наскільки ця людина корисна для вас. Здорові стосунки завжди будуються на щирості, повазі та довірі.