Я біженець з України, маю інвалідність (відсутність одного ока). Зараз перебуваю в Німеччині та хочу знайти роботу. Підкажіть, будь ласка, де саме шукати вакансії для людей з інвалідністю (які платформи, організації чи програми реально працюють)? І на які види роботи я можу обґрунтовано розраховувати з урахуванням мого стану — як фізичні обмеження, так і мовний бар’єр? Також цікавить, чи є спеціальні програми підтримки працевлаштування для таких, як я.
Вітаю. У Вашій ситуації починати варто не зі звичайних сайтів з вакансіями, а з державних і соціальних структур у Німеччині, які спеціально займаються працевлаштуванням людей з інвалідністю.
У першу чергу рекомендую звернутися до Agentur für Arbeit або, якщо Ви отримуєте допомогу, до Jobcenter. Там можна прямо попросити консультанта, який працює з людьми з інвалідністю (це називається Reha-Beratung). Вони не просто дають поради, а реально підбирають вакансії, можуть направити до роботодавців і навіть оплатити навчання або перекваліфікацію. Додатково є Integrationsamt — ця установа більше допомагає вже на етапі працевлаштування, наприклад, з адаптацією робочого місця або підтримкою роботодавця, щоб Вас взяли.
Що стосується самих вакансій, то Ви можете використовувати і класичні платформи, такі як Indeed або StepStone, але важливо правильно шукати — за словами на кшталт “Helfer”, “Quereinsteiger” або “ohne Ausbildung”. Однак чесно скажу: без підтримки через ті ж Agentur für Arbeit або Jobcenter пошук буде значно складнішим.
Тепер щодо того, на що Ви реально можете розраховувати. Відсутність одного ока — це обмеження, але не критичне для більшості професій. Найчастіше воно впливає на роботи, де потрібна точна глибина зору або підвищена безпека. Тому такі сфери, як будівництво, складна техніка або деякі виробничі процеси можуть бути обмежені. Водночас дуже багато варіантів залишаються відкритими. Якщо рівень німецької мови поки низький, це зазвичай робота на складах, пакування, сортування, прибирання або допоміжні позиції. Якщо мова хоча б базова, додаються варіанти у логістиці, готелях, сервісі, іноді прості офісні завдання. Якщо у Вас є цифрові навички, тоді спектр ще ширший — від онлайн-підтримки до контентної роботи.
Окремо зверну увагу на важливий момент: у Німеччині велике значення має офіційний статус інвалідності (Grad der Behinderung). Якщо він у Вас ще не оформлений, варто цим зайнятися. При певному рівні інвалідності роботодавці отримують стимули брати таких працівників, і це реально підвищує Ваші шанси.
Також я думаю, вам буде корисним ось цей наш матеріал:
Дмитро, дякую вам дуже за відповідь. Не знав дійсно, що в джобцентрі є консультант для людей з інвалідністю. Звернуся
Вітаю!
Ви обрали вірну країну, адже в Німеччині людям з інвалідністю справді простіше знайти роботу, ніж у багатьох інших країнах, тому що там давно працює сильна система інтеграції та підтримки працевлаштування.
Моя порада — не шукати лише “роботу для людей з інвалідністю”, а шукати звичайні вакансії плюс паралельно підключати систему підтримки через Jobcenter та Integrationsfachdienst. Саме так шанс знайти стабільну роботу значно вищий.
Але паралельно дуже важливо йти на Integrationskurs або Berufssprachkurs, тому що саме мова найсильніше впливає на зарплату і можливість перейти на кращу роботу.
Окремо є програми, де держава може оплачувати:
-
мовні курси
-
перекваліфікацію
-
нову професію
-
адаптацію робочого місця
-
транспорт
-
спеціальне обладнання
-
частину зарплати для роботодавця, щоб вас охочіше брали на роботу.
Саме тому роботодавці в Німеччині часто більш відкриті до працевлаштування людей з інвалідністю, ніж здається спочатку.