Рецидив раку в Німеччині

Доброго дня. Пишу сюди, бо вже чесно не дуже розумію що робити далі.

Мені 52 роки. У 2021 році в Києві поставили діагноз рак прямої кишки, T3N1M0. Тоді пройшов променеву терапію, хімію CAPOX і операцію. Начебто все було нормально, контрольні КТ і МРТ були без особливих проблем.

У 2023 році стався рецидив. Робили ще одну операцію, вивели тимчасову стому. Потім знову хіміотерапія. Лікарі казали, що ситуація важка, але контрольована.

Зараз я вже в Німеччині. На останньому МРТ і ПЕТ-КТ знову знайшли підозріле утворення в зоні малого тазу і збільшені лімфовузли. CEA піднявся до 18. Лікарі говорять про ще одну лінію хіміотерапії, можливо FOLFIRI.

Чесно кажучи, вже морально дуже важко це все проходити по колу. Може тут є люди, які теж мали рецидив раку прямої кишки в ЄС? Як у вас проходило лікування? Чи були нормальні результати після третьої лінії лікування?

Підкажіть ще, будь ласка, де реально нормальна онкологія по раку кишківника?

Чув хороші відгуки про Heidelberg, Charité в Берліні і клініки в Мюнхені, але не розумію наскільки це реально дає різницю по лікуванню.

Добрий день!

Ви правильно самі назвали кілька центрів, які насправді є провідними установами, особливо у сфері лікування онкологічних захворювань кишківника:

Nationales Centrum für Tumorerkrankungen Heidelberg

Charité Berlin

LMU Klinikum München

Серед інших університетських клінік, на які варто звернути увагу, оскільки вони мають досвід у складних і нестандартних випадках лікування раку:

Universitätsklinikum Heidelberg

Uniklinik Köln

Universitätsklinikum Essen

Відмінність провідних великих центрів від інших клінік у тому, що фахівці мають більше досвіду з рідкісними та складними випадками, доступ до клінічних досліджень, можливість обговорення випадку кількома спеціалістами, більше варіантів, коли стандартні вичерпані.

Можливо, у вашому випадку буде доцільним звернутися до такої клініки хоча б по „другу думку“.

Бажаю вам знайти найкраще рішення, одужання і повної ремісії!

1 Like

Дякую Настя! За вашою порадою звернувся до клініки університету - дуже адекватно і професійно у них. Буду пробувати другу думку

1 Like

Бажаю вам удачі та одужання! Тримайте в курсі розвитку подій.