Мені 45 років, я зараз живу в Лондоні. Через обставини довелося змінювати життя і фактично починати все з нуля. Я давно думаю вчитися на психолога, але дуже сумніваюся. Зараз усі говорять про штучний інтелект, що він скоро замінить багато професій. Боюся витратити кілька років на навчання, а потім виявиться, що ця професія вже не потрібна. Чи варто в моєму віці починати таку освіту і чи може ШІ замінити психологів?
Доброго дня!
Якщо дозволите, прокоментую як людина з цієї сфери з великим досвідом.
Починати нову освіту у 45 років — це цілком реалістично. Багато людей приходять у психологію саме у зрілому віці, тому що мають життєвий досвід і краще розуміють людей.
Я радив би почати з коротких курсів з практикою , щоб зрозуміти, чи справді вам близька ця сфера. Коли ви спробуєте працювати наживо з людьми в онлайн або онлайн форматі, вам буде зрозуміло наскільки ця робота легка для Вас та цікава. Памятаю свій перший досвід - мені було важко вести сесії, до того ж часто відкривались мої особисті травми.
Практичний досвід краще допоможе Вам прийняти рішення без ризику витратити кілька років та гроші даремно.
ARINA2026 Дякую за відверте запитання.
Почну з головного: штучний інтелект навряд чи зможе повністю замінити професію психолога. Психологія — це робота, де ключову роль відіграють емпатія, довіра, живий контакт і глибоке розуміння людських емоцій. Навіть найрозумніші алгоритми можуть допомагати з інформацією або техніками самодопомоги, але вони не здатні створити справжній терапевтичний контакт між людьми.
Скоріше за все, ШІ стане інструментом для психологів, а не їх заміною. Наприклад, він може допомагати з підготовкою матеріалів, аналізом даних, веденням записів або пошуком інформації. Але основна робота — слухати, підтримувати, допомагати людині пережити складні емоції та зміни в житті — залишиться за фахівцем.
Щодо віку. У психології 45 років — зовсім не пізно починати. Навпаки, багато людей приходять у цю професію після власного життєвого досвіду. Зрілість, пережиті труднощі, вміння співпереживати часто роблять спеціаліста навіть більш ефективним.
Якщо ви справді відчуваєте інтерес до цієї сфери, можна почати поступово:
-
пройти короткі курси або вступний курс з психології
-
відвідати лекції чи онлайн-програми
-
поспілкуватися з практикуючими психологами
-
зрозуміти, який напрямок вам ближчий (консультування, коучинг, робота з травмою, підтримка біженців тощо).
У сучасному світі особливо зростає потреба у фахівцях, які працюють із психологічними наслідками війни, стресу, міграції та втрати. Тому попит на таких спеціалістів, швидше за все, тільки збільшуватиметься.
Головне питання тут не в тому, чи замінить ШІ психологів, а в тому, чи відчуваєте ви внутрішній інтерес і готовність розвиватися в цій сфері. Якщо так — ваш вік може стати не перешкодою, а навпаки сильною стороною.
Якщо хочете, ми можемо разом подивитись курси, які би підійшли саме вам. Або спробувати зрозуміти, який напрямок вам ближчий
величезна вам всім подяка за підтримку. Я дійсно боялась, що 45 років це вже запізно щоби вчитись на психолога Хороші поради про практику, я дійсно спробую спершу так. Я така рада, що вже зареєструвалась на курс психології від Coursera завдяки вам. Отже, я офіційно розпочинаю нову професію! ура