Програма "Скринінг здоров’я 40+" для маломобільних осіб: як пройти обстеження вдома

Міністерство охорони здоров’я України наголошує на необхідності забезпечення скринінгу «Скринінг здоров’я 40+» для усіх пацієнтів, в т.ч. і для маломобільних - таких, що не можуть дістатися медзакладу з об’єктивних причин.

Маломобільні пацієнти:
мають хронічні захворювання, що ускладнюють пересування;
перебувають у періоді відновлення після операцій або травм;
мають інвалідність;
тимчасово не можуть самостійно відвідати медичний заклад.

Тож МОЗ допускає можливість проведення окремих етапів обстеження в домашніх умовах, якщо це організаційно забезпечено закладом охорони здоров’я. Серед них: забір біоматеріалу, вимірювання основних показників та первинна оцінка стану пацієнта.
Отримані результати вносяться до електронної системи охорони здоров’я, як і у випадку проходження скринінгу в закладі.

Про можливість проведення скринінгу вдома пацієнта інформує медичний заклад.
Базові обстеження за програмою «Скринінг здоров’я 40+» для усіх пацієнтів, в т.ч. й маломобільних, є безоплатними.

Щоб скористатися програмою «Скринінг здоров’я 40+» треба отримати запрошення в застосунку Дія на 30-й день після дня народження (якщо застосунку немає, треба звернутися до ЦНАПу), підтвердити участь, отримати 2000 грн на картку (Дія.Картка) та оберати медичний заклад із переліку на сайті МОЗ для проходження обстеження. Далі варто звʼязатися з клінікою та дізнатися, чи можуть вони організувати базові обстеження для маломобільного пацієнта на виїзді.

Джерела: https://itmed.org/articles/skrining_zdorov_ya_40_dlya_malomobilnikh_patsi_ntiv_chi_mozhna_proyti_obstezhennya_vdoma_29381/

https://screening.moz.gov.ua/

доброї ночі! Таке питання - чи можу я пройти такий скринінг якщо я не проживаю в Україні зараз?

Доброго вечора!

Так, пройти програму «Скринінг здоров’я 40+» можна, навіть якщо зараз ви проживаєте за кордоном. Головна умова — на момент проходження обстеження перебувати в Україні та мати можливість звернутися до медичного закладу, який бере участь у програмі.

Що важливо врахувати:

• запрошення на скринінг надходить у застосунку Дія після дня народження (коли виповнюється 40+);

• після підтвердження участі ви отримуєте кошти на Дія.Картку для проходження базових обстежень;

• обрати медичний заклад потрібно зі списку на сайті МОЗ;

• обстеження проводиться на території України, тому приїхати потрібно буде особисто.

Якщо людина є маломобільною (через інвалідність, травму чи хронічні захворювання), деякі етапи обстеження можуть організувати вдома, але це вирішує конкретний медичний заклад.

У вашому випадку, якщо ви мобільні та просто тимчасово проживаєте за кордоном, ви можете приїхати до України та пройти скринінг у клініці, яка бере участь у програмі.

Перед поїздкою раджу:

• перевірити наявність запрошення у Дії;

• обрати медзаклад;

• зв’язатися з ним і уточнити, як записатися на обстеження.

Якщо хочете, можу також написати, які саме обстеження входять у цей скринінг — я коротко поясню, що там перевіряють і до чого підготуватися.

1 Like

зрозуміло, дякую. Так, розкажіть будь ласка які обстеження в скірінгу

В програму «Скринінг здоров’я 40+» входять базові обстеження, які допомагають виявити ризики серцево-судинних хвороб, діабету, проблем із нирками та психічним здоров’ям ще до появи симптомів.

Зазвичай під час скринінгу проводять:
• вимірювання артеріального тиску;
• вимірювання ваги, зросту, окружності талії;
• оцінку індексу маси тіла;
• вимірювання пульсу та частоти серцевих скорочень;
• опитування щодо способу життя, харчування, куріння, фізичної активності, сну;
• оцінку ризику серцево-судинних захворювань;
• оцінку психічного здоров’я — рівня стресу, тривоги, депресії;
• аналіз крові на глюкозу або глікований гемоглобін (HbA1c), щоб виявити діабет чи предіабет;
• аналіз на холестерин або ліпідограму;
• за показаннями — електроліти крові (натрій, калій);
• за показаннями — креатинін та eGFR для оцінки роботи нирок;
• за показаннями — аналіз сечі на альбумін/креатинін (ACR), щоб виявити ранні проблеми з нирками.

Після цього лікар пояснює результати та дає рекомендації. Якщо є підозра на захворювання або високі ризики, можуть видати електронне направлення до кардіолога, ендокринолога, нефролога чи іншого спеціаліста.

Також зверніть будь ласка увагу на статтю у нас на сайті, там детально написано про важливі моменти