Податки в Польщі та Україні

Мені тут вже допомагали, але ще дуже потрібна порада :folded_hands:

Я зараз живу в Польщі вже більше 183 днів, фактично центр життя тут. В Україні в мене відкритий ФОП. І от почала чути, що якщо є ФОП, то ніби треба платити податки і в Україні, і в Європі :exploding_head:

Чи це правда? Як взагалі уникнути подвійного оподаткування?

Якщо я фізично не живу в Україні понад 183 дні, то ж маю вважатися податковим резидентом іншої країни? Чи цього недостатньо?

Чи потрібно закривати ФОП в Україні, щоб не платити там податки?

І як правильно відмовитися від податкового резидентства України?

Буду дуже вдячна, якщо хтось проходив цей шлях і може пояснити простими словами :yellow_heart:

Проживання в Польщі понад 183 дні — це серйозний критерій для того, щоб вважатися податковим резидентом Польщі. У Польщі це означає, що ви можете оподатковуватися по всьому своєму світовому доходу саме там.

Але варто знати: в Україні податкове резидентство визначається не лише цими 183 днями. Якщо у вас ще є постійне місце проживання в Україні або центр ваших життєвих інтересів (сім’я, бізнес, нерухомість, рахунки), Україна може вважати вас своїм резидентом навіть за кордоном.

Просто жити за кордоном понад 183 дні — ще не гарантує автоматичного припинення резидентства України.

Це важливо, бо саме статус податкового резидента визначає, де ви зобов’язані платити податки не залежно від того, звідки отримуєте гроші.

Між Україною та Польщею є Угода про уникнення подвійного оподаткування, яка дозволяє не платити двічі податок з одного й того ж доходу. Тобто, якщо ви є податковим резидентом Польщі, то ваші прибутки з України від ФОП можуть бути враховані для визначення ставки в Польщі, але ви не платите другий податок цілком завдяки угоді.

Добрий вечір!
Оскільки ви знаходитесь на території Польщі вже понад 183 дні, то ви автоматично маєте податкове резидентсво Польщі. Нюанс в цій країні такий, що ви все одно маєте подати декларацію, навіть якщо у вас взагалі 0 доходів.

При цьому ви маєте подати її не лише за ці 183 дні, а за весь період перебування в Польщі протягом попереднього року (чи це 5 місяців, чи всі 12).

Щоб уникнути подвійного оподаткування треба вказати, який дохід ви отримали і скльки з нього сплатили податків в Україні (між Україною та Польщею є договір про кникнення подвійного оподаткування).

Як це свого часу робила я (не ФОП, наймана працівниця): кожне надходження котштів (аванс+зарплата) я переводила в злоті відповідно до курсу на день надходження коштів, те ж саме робила і з податками (український роботодавець надавав зарплатну відомість з детально описаними податками), а отриману інформацію - в злотих - вже заповнювала помісячно в декларацію.

Майте на увазі: наш воєнний збір в Польщі не враховується в число податків.

Перед тим, як зрозуміти, як заповнювати декларацію (за якою формою і що вписувати), я дуже ретельно радилась з польською податковою. Тому і вам НАПОЛЕГЛИВО РАДЖУ отримати консультацію. Тим більше, що у вас трохи інша історія - ФОП.

Щоб отримати консультацію польської податкової (Ужонду Скарбовего), ви можете звернутися до найближчого відділення або (це краще з мого досвіду) - на інфолінію:
зі стаціонарного телефону: 801 055 055
з мобільного: 22 330 03 30
Лінія працює в будні з 7:00 до 18:00.

Щодо закриття ФОП в Україні - тут я вам не пораджу, тут вам краще знати - чи є в ньому сенс чи ні. Адже не платити податок як ФОП в Україні ви точно не можете.

1 Like

Можливо, вам також буде корисною інформація на нашому сайті про нові правила, пільги та статус українців у Польщі в 2026 році:

@Настя дуже дякую вам. Дуже практичні поради, дійсно допомогли :+1::wink:

2 Likes