Добрий день. Оформлено 2 групу на 2 роки, до того часу мала 3 групу довічно. Зараз потрібно переоформляти. Підкажіть, якщо не одобрять 2 групу, чи можуть повернути назад 3 групу довічно?
Добрий день!
Насправді, отак сказати не те що складно, а навіть неможливо. Комісія приймає рішення на основі цілої купи медичних документів і лікарських висновків, відповідно до вашого стану здоровʼя і рівня втрати працездатності. Якщо вам хочеться ± мати якісь прогнози, то найкраще підкаже ваш лікуючий лікар або сімейний - той, що подаватиме документи на ЕКОПФО (від січня 2025 року МСЕК ліквідовано рішення про присвоєння статусу людини з інвалідністю приймає ЕКОПФО - експертна комісія з оцінювання повсякденного функціонування особи).
Жодна наша відповідь не може вам нічого гарантувати, але, якщо раніше вам присвоювали довічно 3 групу, отже, втрата працездатності відповідала їй і навряд могла б змінитися настільки, щоб зараз не дали.
Вітаю. Моя колега має рацію, все буде залежати від переогляду. Але! Ваша 3-я група «довічно» має зберігатися як базовий статус, якщо під час нового огляду не буде підтверджено вищу (2-гу) групу.
3-я група була встановлена безстроково. Це означає, що держава вже визнала наявність у вас стійкого порушення функцій організму, яке не передбачає повного одужання. Перехід на 2-гу групу на певний термін (2 роки) зазвичай розцінюється як тимчасове погіршення стану.
Юридично ЕКОПФО, звісно, має право переглянути стан здоров’я повністю, але на практиці скасувати безстрокову групу вкрай важко. Для цього комісія має довести, що відбулося повне відновлення працездатності. Цього, як я розумію, не було.