Добрий день! я маю тимчасовий прихисток в ЄС. Виїхала з Херсону, де були в окупації. Хоча я не зазнавала насилля, і зараз в безпечному місці, та ось маю неприємні новини для себе. Почались панічні атаки від звуку сирени (у мене в телефоні додаток сповіщень) та від гучних звікуів типу голосно закрили двері або хтось раптом крикнув на вулиці. Чи є якісь ліки від панічних атак? До лікаря в своїй країні звернутись не можу, в Україні дистанційно консультації не надають. А лишити як є не можу, не маю сил - кожного разу вибігаю на вулицю і швидко ходжу протягом години-двох, щоби заспокоїти панічну атаку. Це дуже важко
Дякую, що написали й довірилися. Те, що з вами відбувається, — нормальна реакція психіки на пережитий стрес і окупацію, навіть якщо ви не зазнали прямого насильства. Ваші симптоми схожі на тривожний розлад або посттравматичну реакцію. Давайте залучимо експерта до вашого питання АннаХерсон
Вітаю АннаХерсон
Те, що ви описуєте, дуже схоже на реакцію нервової системи після сильного і тривалого стресу. Навіть якщо ви не зазнали прямого насильства, окупація, постійна небезпека, сирени і життя в напрузі могли сильно вплинути на психіку.
Після такого досвіду нервова система часто починає реагувати навіть на звичайні звуки так, ніби небезпека знову поруч. Тому сирени, крики, гучні двері або різкі звуки можуть запускати панічну атаку.
Так, ліки від панічних атак існують, але їх має підбирати лікар. У більшості країн ЄС можна звернутися до сімейного лікаря або психіатра навіть із тимчасовим захистом. Часто такі консультації для біженців є безкоштовними або частково покриваються страховкою.
Але вже зараз ви можете трохи допомогти собі під час нападу:
- повільно видихати довше, ніж вдихати
- дивитися навколо і називати 5 предметів, які ви бачите
- торкатися руками до стіни, одягу, меблів, щоб повернути відчуття реальності
- повторювати собі: «Це панічна атака, вона не небезпечна, вона скоро мине»
- якщо ходьба допомагає — це нормально, бо рух справді знижує напругу
Також може бути корисно тимчасово вимкнути гучний звук сирени в телефоні або замінити його на вібрацію чи менш різкий сигнал, якщо це можливо і якщо це не створює для вас додаткового ризику.
Найголовніше — не залишатися з цим наодинці. Панічні атаки добре піддаються лікуванню, особливо якщо людина отримує підтримку і вчасно звертається по допомогу.
Добрий день. Те, що ви описуєте, дуже схоже на реакцію нервової системи після тривалого життя в небезпеці. Навіть якщо ви не зазнавали прямого насилля, окупація, постійна тривога, сирени, страх за життя і переїзд можуть дати такий ефект через місяці або навіть роки.
Панічні атаки після війни — не рідкість. Дуже багато людей реагують саме на сирени, гучні звуки, хлопки, різко зачинені двері. Це не означає, що ви “слабка” або “не справляєтесь”. Просто нервова система зараз живе так, ніби небезпека досі поруч.
Так, ліки від панічних атак існують. Зазвичай використовують:
-
препарати для тривалого лікування тривоги;
-
іноді — препарати “швидкої допомоги” при сильних атаках;
-
іноді — легкі заспокійливі або засоби для сну.
Але підбирати їх має лікар, тому що деякі ліки можуть викликати сонливість, звикання або не підходити при інших захворюваннях.
Якщо зараз немає можливості швидко звернутися до лікаря, спробуйте хоча б тимчасово:
-
вимкнути звукові сирени у телефоні або зробити їх менш різкими;
-
не тримати постійно новини увімкненими;
-
при нападі робити дуже повільний видих — довший, ніж вдих;
-
спертися ногами в підлогу або землю і буквально проговорювати собі: “Я зараз у безпеці, це не Херсон, це інша країна”;
-
потримати в руках щось холодне;
-
не сварити себе за ці реакції.
Те, що вам допомагає ходити під час атаки, — це нормально. Рух справді може трохи “скидати” адреналін. Але якщо атаки повторюються часто, дуже виснажують або ви починаєте уникати звуків, вулиці, людей, тоді вже бажано знайти хоча б онлайн-психолога або лікаря у країні, де ви зараз живете.
У багатьох країнах ЄС для біженців є безкоштовна психологічна допомога або сімейний лікар через тимчасовий захист. Навіть якщо здається, що звернутися складно, це може бути простіше, ніж здається
Дякую за допомогу, дуже дієва виявилась техніка казати «я в безпеці» і взяти щось холодне при панічній атаці. Я роблю таке: повільно дихаю і кажу я в безпеці - і дійсно стає легше
@АннаХерсон в Україні є варіанти отримати консультацію дистанційно.
Наприклад, безкоштовно - ТУТ
або платно, в одного із перевірених фахівців - ТУТ і ТУТ
а ТУТ є курс для самостійного проходження про те, як впоратися зі страхом і тривогою
Також вам можуть бути цікаві матеріали на нашому сайті:
ось про самодопомогу при панічних атаках: Панічна атака. Як допомогти собі самостійно - enableme.org.ua
а ось про особистий досвід боротьби з панічними атаками: Панічна атака — досвід боротьби з тривожністю | EnableMe
Бажаю вам - самостійно чи з фахівцем - впоратись ![]()
Дякую вам, курс сподобався. Рекомендую, є про що подумати плюс ідеально для самопомочі при паніці