Онкологія мами...

Доброго дня, ми приїхали до Польщі в 2022, але все життя пішло до гори ногами, коли в мами знайшли Рак грудей, на даний момент у нас з’явилася проблема з лікуванням тут, так як вона не працює, і за станом здоров’я не може працювати, проблема в тому що вона не може отримувати лікування бо не має страхування медичного, я почала діяти, і пішла до роботодавця, але він відповів мені, що так як мама живе в іншому місті, вони не можуть її підтягнути до моего страхування, підкажіть будь ласка, що я тепер мушу робити, як їй допомогти з цим страхуванням!?

2 Likes

Добрий день!
Передусім хочу зауважити, що ваше питання - дуже вузьке, тож навряд ми зможемо дати вам відповідь-керівництво як діяти.

Чи звертались ви до NFZ по якісь поради й варіанти допомоги?

Загалом, ситуація виглядає так, що звичайна страховка для мами фактично не можлива, оскільки вона не працює. І, з наявним серйозним діагнозом, навряд вже вдасться оформити навіть приватну страховку.

На мій особистий погляд у вас є два шляхи:
сплачувати за лікування самостійно
або
шукати того, хто сплатить за лікування або надасть його безкоштовно.

Якщо вашу маму можуть „підтягнути“ до вашого страхування, то, мабуть, є сенс перевезти її до вас. Можливо, це інший, найоптимальніший варіант.

Але ще раз наголошую: я не є фахівцем із страхування в Польщі, тому краще звернутися саме до тих, хто знається на цьому безпосередньо на місці.

Ось тут є перелік польських центрів, які допомагають українцям з онкологією: Безкоштовна медична допомога українцям у Польщі | Spilno

А ось тут польська спілка онкохворих, що допомагає пацієнтам (в т.ч. й українцям), які не знаходять підтримки в системі охорони здоровʼя: Pomagamy Ukrainie / ПОМАГАЄМО УКРАЇНІ - PKPO

Ще одна польська організація для онкохворих: https://alivia.org.pl/

Також залищаю посилання на кілька організацій, що допомагають українцям у Польщі:

Фундація „Stand With Ukraine“

Caritas Polska

ADRA Polska

Буду дуже вдячна, якщо триматимете нас в курсі розвитку подій, розкажете, чи знайшли ви допомогу і де. Бажаю знайти її якомога швидше і якнайшвидшого одужання вашій мамі!

1 Like

Natalia_Tovpash Доброго дня!

Я дуже розумію вашу складну ситуацію, це справді стресово, коли мова йде про здоров’я близьких. Кілька порад, які можуть допомогти вам вирішити проблему з медичним страхуванням для вашої мами:

1. Зверніться до місцевого відділу NFZ (Національного фонду здоров’я Польщі)

• Навіть якщо ваша мама не працює, існують програми та соціальні пільги для людей з тяжкими захворюваннями.

• Попросіть консультацію щодо прав на bezpłatne leczenie або świadczenia zdrowotne dla osób nieubezpieczonych.

2. Соціальна допомога та програми для осіб, які не працюють

• У великих містах є центри соціальної допомоги (MOPS або OPS), які можуть оформити тимчасове медичне страхування або допомогу для лікування онкології.

• Вони можуть допомогти з документами та направленням до лікаря без власного страхування.

3. Лікарні та клініки, що надають допомогу пацієнтам без страхування

• Деякі державні та благодійні клініки приймають пацієнтів, навіть якщо немає страхування, особливо при тяжких захворюваннях.

• Варто звернутися безпосередньо до онкологічного центру у вашому місті та запитати про programy dla pacjentów nieubezpieczonych.

4. Юридична консультація / NGO

• Існують організації для допомоги мігрантам і пацієнтам, які не мають страхування.

• Вони допоможуть правильно оформити заяви та скористатися доступними програмами: наприклад, Fundacja Rak’n’Roll або Caritas Polska.

Навіть якщо роботодавець не може включити маму до вашого страхування, завжди є соціальні та державні програми, які допомагають у тяжких випадках, особливо з онкологією. І так, як вже казала Настя, можливо, у вас вийде „підтягнути“ до вашого страхування вашу маму.

В будь якому випадку ви - не самі! Ми тут, ми поруч, і обовʼязково підтримаємо. Напишіть будь ласка, яка у вас зараз ситуація і яку потребуєте інформацію

1 Like