<div class="js-embed embedResponsive" recordid":59838,"recordtype":"discussion","body":"Вітаю спільнота.<\/p>
Маю орфанне захворювання(псоріатичний артрит) вже достатньо років. Знаю, що лікування орфанних захворюваннь підлягає під державне фінансування необхідних ліків, конкретно в моєму випадку мені допомогає Скафо(сєкукінумаб), але всі ми знаємо як воно насправді праює - \"грошей немає, максимум - отримуйте якісь крохи\". Сімейний лікар у Вінниці(Україна) відразу зорієнтував на десь 10% від необхідного, а далі мовляв самому купувати. Сам препарат коштує недешево та проблема в тому що його треба приймати постійно і тут вже проблемка в купівлі таких преапаратів якщо говорити про тривале вживання. Може хтось зістикався з подібним та має досвід пошуку відповіді на питання - яким чином та як можно все ж таки отримати ліки в повному обсязі в Україні? Куди треба звернутися? Кому \"написати\" листа\/звернення і яким чином?<\/p>","bodyRaw":"[{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"Вітаю спільнота.\"}]},{\"type\":\"p\",\"children\":[{\"text\":\"Маю орфанне захворювання(псоріатичний артрит) вже достатньо років. Знаю, що лікування орфанних захворюваннь підлягає під державне фінансування необхідних ліків, конкретно в моєму випадку мені допомогає Скафо(сєкукінумаб), але всі ми знаємо як воно насправді праює - \\\"грошей немає, максимум - отримуйте якісь крохи\\\". Сімейний лікар у Вінниці(Україна) відразу зорієнтував на десь 10% від необхідного, а далі мовляв самому купувати. Сам препарат коштує недешево та проблема в тому що його треба приймати постійно і тут вже проблемка в купівлі таких преапаратів якщо говорити про тривале вживання. Може хтось зістикався з подібним та має досвід пошуку відповіді на питання - яким чином та як можно все ж таки отримати ліки в повному обсязі в Україні? Куди треба звернутися? Кому \\\"написати\\\" листа\\\/звернення і яким чином?\"}]}]","format":"rich2","dateInserted":"2025-01-03T12:31:16+00:00","insertUser":{"userID":79521,"name":"Vlad Kuraiev","url":"https:\/\/enableme.vanillacommunities.com\/profile\/Vlad%20Kuraiev","photoUrl":"https:\/\/lh3.googleusercontent.com\/a\/ACg8ocJkIAeyFZHCxtjcSqlprb26Y4msTAmICsgKNaKvt7NskvmHiw=s96-c","dateLastActive":"2025-01-23T18:06:17+00:00","banned":0,"punished":0,"private":false,"label":"✭","labelHtml":"✭"},"displayOptions":{"showUserLabel":false,"showCompactUserInfo":true,"showDiscussionLink":true,"showPostLink":true,"showCategoryLink":false,"renderFullContent":false,"expandByDefault":false},"url":"https:\/\/community.enableme.org\/ua\/discussion\/59838\/liki-pri-orfannomu-zahvoryuvanni-poshuk-finansuvannya-vid-derzhavi","embedType":"quote","name":"Ліки при орфанному захворюванні: пошук фінансування від держави","embedStyle":"rich_embed_card"}">
https://community.enableme.org/ua/discussion/59838/liki-pri-orfannomu-zahvoryuvanni-poshuk-finansuvannya-vid-derzhavi
Влад вітаю у нашій спільноті!
На жаль, ситуація із забезпеченням ліками для пацієнтів з орфанними захворюваннями в Україні досі залишається складною, але є кілька шляхів, які можуть допомогти вам отримати необхідне лікування:
Звернення до Департаменту охорони здоров’я вашого регіону
У вашому випадку це Вінницький департамент охорони здоров’я. Напишіть офіційний запит з описом вашої ситуації, вказавши діагноз, необхідні ліки (зокрема, Скафо/секукінумаб) та обсяг лікування, якого ви потребуєте. Додайте копії медичних висновків та рецептів. Запити краще подавати у письмовій формі через ЦНАП або електронною поштою із запитом на підтвердження отримання.
Державна програма "Орфанні захворювання"
В Україні діє фінансування орфанних захворювань через державні програми. Спробуйте отримати офіційне підтвердження від вашого сімейного лікаря або лікаря-ревматолога про те, що ваше лікування має фінансуватися через державну програму. Вимагайте направлення для подачі документів у МОЗ України.
Звернення до МОЗ України
Напишіть листа до Міністерства охорони здоров’я України, де детально викладіть вашу ситуацію, зазначте відмову або часткове фінансування з боку місцевої влади та надайте всю медичну документацію. У листі важливо чітко сформулювати ваше прохання щодо повного забезпечення препаратом. Надсилайте лист із позначкою про отримання або через електронний кабінет.
Наразі в мене така інформація-пропозиції, @svetlanaKovalenko підскажіть будь ласка також