Добрий день! Підкажіть, будь ласка. Уже кілька місяців прокидаюся майже щодня о 4–5 ранку і більше не можу заснути. Засинаю ввечері нормально, але після цього пробудження сон ніби “зникає”. Через це вдень постійна втома, дратівливість і важко зосередитися. Це може бути через стрес, початок депресії, гормони чи вік? Які обстеження варто пройти і чи можна якось відновити нормальний сон без сильних снодійних?
Добрий день! Співчуваю вам, знаю по собі, як недосип бʼє і по настрою, працездатності і як загалом погіршує здоровʼя… Тому передусім рекомендую вам звернутися з цим до сімейного лікаря, адже причин у цього може бути чимало - частину з них ви й самі називаєте. Докопуватися, що ж провокує безсоння, краще з фахівцями.
У нас на сайті є кілька матеріалів про безсоння, його можливі причини і варіанти налагодження сну - впевнена, вам буде корисно почитати і матимете, від чого відштовхнутися:
Також ми долучимо до вашого питання нашу експертку-лікарку @NatalieKiss - її підказки й поради вже будуть фаховими, можливо, вона підкаже, як правильно зібрати анамнез перед офлайн візитом вже до вашого лікаря.
А наостанок хочу поділитися досвідом своєї мами. Зараз їй 60. Років 10 тому в неї почалися проблеми зі сном, схожі до тих, що описуєте ви. Обстеження не виявило порушень, які могли б пояснити ранні пробудження. І, зрештою, вона мусила перебудувати свій графік й лягати раніше, аби „набирати“ необхідні для сну години.
Тож не спішіть накручувати себе, але й не відкладайте обстеження.
Чи достатньо вам інформації? Можливо, залишились ще питання - напишіть, будь ласка, будемо раді уточнити інформацію для вас.
Все залежить від вашого віку. 40+ років то це може бути пре менопауза і варто здати аналі та звернутися до гінеколога. Зараз це дуже розповсюджена проблема і не тільки у жінок. Із свого досвіду можу порекомендувати, що мені допомогли вітаміни Магнезіум. Звісно це повністю не вирішує проблему, але дає сили . Приймати їх потрібно перед сном. І головне ніякого телефону наніч, тому що нервова система перезбуджується від блимання екрану.
Добрий день. Такі ранні пробудження справді можуть бути важливим симптомом, особливо якщо вони повторюються майже щодня протягом кількох тижнів або місяців. Багато людей думають, що якщо вони заснули без проблем, то безсоння у них немає. Але насправді саме пробудження о 4–5 ранку з неможливістю знову заснути є одним із найпоширеніших варіантів порушення сну.
Причин може бути кілька. Дуже часто це наслідок хронічного стресу. Під час війни нервова система багатьох людей буквально “розучилася” повністю розслаблятися. Навіть якщо людина спить, мозок залишається настороженим, а під ранок, коли рівень гормону стресу — кортизолу — природно починає підвищуватися, людина прокидається і вже не може знову заснути.
Також ранні пробудження можуть бути одним із перших проявів депресії. Не завжди депресія виглядає як постійний смуток. Іноді людина говорить лише про втому, втрату енергії, відсутність радості від звичних речей і саме про такі пробудження під ранок. Тому якщо, окрім порушення сну, з’явилися пригнічений настрій, байдужість, зниження апетиту або відчуття безнадійності, варто звернутися до лікаря і не боятися консультації психіатра чи психотерапевта.
Не варто забувати і про фізичні причини. Подібні симптоми можуть супроводжувати захворювання щитоподібної залози, анемію, дефіцит заліза, цукровий діабет, синдром обструктивного апное сну, а у жінок після 40–45 років — перименопаузу, коли змінюється гормональний фон і якість сну часто погіршується.
Саме тому я не рекомендувала б одразу купувати снодійні. Вони можуть тимчасово допомогти заснути, але не усувають причину проблеми, а деякі препарати при тривалому прийомі здатні викликати звикання.
Я б радила почати з консультації сімейного лікаря. Зазвичай доцільно перевірити загальний аналіз крові, феритин, рівень глюкози, функцію щитоподібної залози, а також оцінити артеріальний тиск, спосіб життя і рівень стресу. Якщо обстеження не виявить фізичних причин, але проблема триває, наступним кроком може бути консультація психотерапевта або психіатра. У багатьох випадках добре допомагає когнітивно-поведінкова терапія безсоння, а якщо потрібно — лікар підбере безпечне медикаментозне лікування.
Доброго дня! Те, що ви описуєте, справді дуже часто зустрічається. Пробудження о 4–5 ранку з неможливістю знову заснути може бути пов’язане з хронічним стресом, тривожним розладом, депресією, гормональними змінами (зокрема у період перименопаузи), як тут вже вишче писали мої колеги
Порада при безсонні.
Якщо ви не можете заснути, то спробуйте не лежати в ліжку годинами, намагаючись заснути силою. Якщо сон не повертається протягом 20–30 хвилин, краще ненадовго встати, почитати паперову книгу при приглушеному світлі, зробити дихальну вправу або послухати спокійну музику, можна навіть потанцювати, а потім знову повернутися до ліжка.
Вітаю ОленаКрива
Даю вам контакти щодо психологічної допомоги, можливо, вам буде в нагоді
Також ви можете звернутись до моїх колег, наприклад до психолога @Роман_Рибалко
Ого, я навіть не сподівалась, що отримаю стільки відповідей. І найголовніше — кожна була по суті і реально корисна.
Дуже сподобалась атмосфера у вашій спільноті. Тут і підтримають, і експерти підкажуть. Якщо чесно, за такі консультації в інших місцях зазвичай треба платити чималі гроші, а тут люди щиро допомагають безкоштовно.
Велике дякую всім, хто мені відповів!
Вітаю. Можу дати вам кілька порад спираючись на власний досвід, адже також страждав цією проблемою, коли наче і вихідний день, рано вставати нікуди не треба, а все одно прокидаєшся о 5 годині ранку без причини.
Для себе я зрозумів, що тут проблема в збудженій нервовій системі, саме вона так «грається» з нами. І навіть якщо без проблем цей стан дозволяє заснути, то потім ось так рано прокидаєшся. Тому завдання - заспокоїти нервову систему. Тут вже звісно варто спиратися на щось, що підходить особисто вам, але що допомогло мені:
-
якомога менше контакту з гаджетами. Не тільки за годину до сну, а й взагалі протягом дня. Розумію, що сучасний ритм життя і роботи часто унеможливлює це, але треба знижувати ці контакти. Максимум кіно якесь подивитись, але точно не рілси в Тік-Ток
-
Прогулянки. Порада банальна, але дієва. Не обов’язково багато кілометрові походи, а навіть просто пройтися в кафе на районі і випити там чаю.
-
Книжка замість інших електронних активностей. Шахмати сам з собою:) Тут лунали поради про спокійну музику, але як на мене краще обирати тишу завжди.
Не знаю, що тут допоможе саме вам, але головний принцип в тому, щоб змусити вашу нервову систему «заскучати» і не гнатися за швидким дофаміном. І тоді все стане краще:)